Friske og kremete agurk-laks wraps

En liten historie bak oppskriften

Wraps har blitt en del av mitt faste repertoar på kjøkkenet – raske å lage, enkle å fylle med det man har tilgjengelig, og alltid like gode. Kombinasjonen av laks og agurk er ikke ny, den har røtter i japansk sushi, skandinaviske smørbrød og kremede lunsjretter. Den friske smaken av agurk og den silkemyke røkelaksen gir en perfekt balanse mellom letthet og fylde. Jeg elsker å lage disse wrapene på travle dager hvor jeg vil ha noe sunt, men uten mye tid på kjøkkenet. De har blitt en favoritt både hjemme hos meg og blant venner, spesielt når jeg pynter dem litt ekstra med friske urter og sesamfrø.


Næringsinnhold per porsjon

IngrediensKalorierProtein (g)Fett (g)Karbohydrater (g)Sukker (g)Vitaminer og mineraler
Fullkornslefse120 kcal4 g2 g20 g1 gFiber, B-vitaminer
Røkelaks (50 g)100 kcal12 g6 g0 g0 gOmega-3, selen, jod
Agurk (½ stk)10 kcal0 g0 g2 g1 gVitamin K, kalium
Kremost (50 g)90 kcal2 g9 g1 g1 gKalsium, vitamin A
Sesamfrø (1 ss)60 kcal2 g5 g2 g0 gMagnesium, jern
Dill (1 ss)1 kcal0 g0 g0 g0 gVitamin C, jern

Smak og tekstur

Denne wrapen har en frisk og lett smak med en silkemyk tekstur fra kremosten og laksen, balansert med den knasende, saftige agurken. Røkelaksens naturlige saltighet gir dybde, mens sesamfrøene tilfører en nøtteaktig aroma og en fin crunch. Lefsen holder det hele sammen og gir en myk, men robust base som lar smakene skinne. Jeg elsker hvordan den syrlige sitronen og den friske dillen gir et ekstra løft, slik at wrapen aldri blir tung eller for mektig. Hver bit føles frisk, balansert og full av umami fra laksen, kremet fylde fra osten og en deilig sprø kontrast fra agurken.


Mine minner, erfaring og tips

Dette er en oppskrift jeg stadig vender tilbake til, spesielt når jeg vil ha noe lett, men mettende. Jeg husker første gang jeg laget den – det var en travel dag, og jeg hadde lyst på sushi, men ikke tid til å rulle maki. Resultatet? Disse enkle, men utrolig smakfulle wrapene som er minst like gode som sushi, men mye enklere å lage.

Noen ganger eksperimenterer jeg litt med smakene. En liten skje pepperrot i kremosten gir en ekstra piff, og av og til bytter jeg ut agurken med avokado for en enda mer kremete opplevelse. Hvis jeg serverer dem som små ruller til en lunsj med venner, drysser jeg gjerne litt granateple over – det gir en nydelig farge og en søt kontrast til laksen.


Passende tilbehør

TilbehørSmak & teksturHvorfor passer det?
Frisk grønn salatLett, sprø, friskGir ekstra crunch og friskhet
Avokadomos med limeKremet, syrligKomplementerer laksens fylde
GranateplekjernerSøt, saftig, sprøGir en spennende kontrast
ChiafrøSprø, næringsrikeGir ekstra fiber og omega-3
Ruccola eller spirerLett bitter, sprøGir en ekstra dimensjon til smaken
SennepsvinaigretteSkarp, friskFremhever laksens naturlige smak

  

Porsjoner: 2 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 300 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Wraps:
  • 2 grove fullkornslefser
  • 100 g røkt laks eller gravlaks
  • ½ agurk, skåret i tynne strimler
  • 100 g kremost, naturell eller med urter
  • 1 ts sitronsaft
  • ½ ts revet sitronskall
  • 1 ss hakket frisk dill eller gressløk
  • 1 ss ristede sesamfrø
  • Til servering:
  • En håndfull ruccola eller spirer
  • Lime- eller sitronskiver

STEG FOR STEG:

  • Forbered ingrediensene
    Vask og skjær agurken i tynne strimler med en mandolin eller skarp kniv. Hakk urtene fint og rist sesamfrøene i en tørr panne til de blir gyllenbrune.

  • Lag kremosten
    I en liten bolle, bland kremosten med sitronsaft, revet sitronskall og hakkede urter. Rør godt sammen til en jevn blanding.

  • Smør på lefsene
    Fordel et jevnt lag med kremostblandingen over hver fullkornslefse, og pass på å komme helt ut til kantene.

  • Legg på fyllet
    Fordel skivene av røkt laks jevnt over kremosten. Legg så agurkstrimlene oppå laksen, og dryss over ristede sesamfrø.

  • Rull sammen
    Rull lefsene stramt sammen fra den ene siden til den andre. Bruk et skarpt kniv til å skjære wrapene i skrå skiver eller la dem være hele.

  • Servering
    Legg wrapsene på et fat og pynt med ruccola eller spirer. Server med en skive lime eller sitron ved siden av.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment