Historien bak banoffee-pai

Banoffee-pai har sitt opphav i England, der den ble oppfunnet på 1970-tallet av kokker som ønsket en enkel og imponerende dessert. Navnet er en kombinasjon av “banan” og “toffee”, som er hovedingrediensene. Siden den gang har denne desserten spredt seg over hele verden, og jeg oppdaget den på en ferie for noen år siden. Jeg bestemte meg for å lage min egen versjon hjemme, med litt sunnere ingredienser som havrekjeks og redusert sukker. Det er en dessert som alltid imponerer både familie og venner, og den er like deilig som den er enkel å lage.


Næringstabell per porsjon

NæringMengde per porsjon
Proteiner4 g
Fett9 g (sunne fettstoffer)
Karbohydrater34 g
Fiber3 g
Vitamin C10% av anbefalt daglig inntak
Vitamin A8%
Kalsium15%
Jern6%

Smak og tekstur

Det jeg elsker mest med denne paien, er kombinasjonen av teksturer og smaker. Den sprø bunnen laget av havrekjeks gir en perfekt base for de fløyelsmyke lagene med karamell og krem. Bananene tilfører en naturlig sødme og friskhet, mens kremen gir letthet og luksus. Hver bit føles som en harmonisk balanse mellom søtt og salt, mykt og sprøtt. Toppingen av mørk sjokolade tilfører akkurat nok bitterhet til å balansere den søte karamellen. Det er en dessert som treffer alle de riktige notene.


Mine erfaringer og tips

Jeg husker første gang jeg laget denne banoffee-paien, det var til en bursdag, og alle gjestene ble imponert over hvor vakker og god den var. Et tips fra meg er å lage karamellen sakte på lav varme for å unngå at den brenner seg – det krever litt tålmodighet, men resultatet er verdt det. Jeg liker også å eksperimentere med topping, som ristede nøtter eller kokosflak, for en ekstra spennende vri. Dessuten er den enda bedre dagen etter, så jeg lager den ofte dagen i forveien.


Forslag til tilbehør

TilbehørBeskrivelse
Kaffe eller tePerfekt for å balansere den søte smaken.
Friske bærGir en syrlig kontrast.
VaniljeisFor en ekstra luksuriøs opplevelse.
Saltede nøtterTilfører en herlig crunch.
Mørk sjokoladeEkstra bitterhet og eleganse.

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

,
Porsjoner: 8 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 280 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Bunn:
  • 150 g grove havrekjeks
  • 50 g smeltet smør (eller kokosolje)
  • Fyll:
  • 1 boks lett kondensert melk (ca. 400 g)
  • 3 modne bananer
  • Topping:
  • 2 dl lett pisket kremfløte
  • 1 ts vaniljeekstrakt
  • 20 g mørk sjokolade, revet

STEG FOR STEG:

  • Forbered bunnen: Knus havrekjeksene til fine smuler ved hjelp av en kjøkkenmaskin eller kjevle. Bland med smeltet smør eller kokosolje, og trykk blandingen jevnt ut i en paiform (ca. 20 cm i diameter). Sett i kjøleskapet i 15 minutter for å stivne.
  • Lag karamellen: Hell kondensert melk i en liten kjele og varm opp på lav varme under stadig omrøring. Kok til melkeblandingen blir tykk og gyllen karamell, ca. 10–15 minutter. Pass på at det ikke brenner seg.
  • Sett sammen paien: Skjær bananene i tynne skiver og fordel dem over den avkjølte bunnen. Hell karamellen jevnt over bananene.
  • Topp paien: Pisk kremfløten med vaniljeekstrakt til myke topper og fordel den forsiktig over karamellen. Dryss over revet mørk sjokolade.
  • Avkjøl: Sett paien i kjøleskapet i minst 2 timer før servering for at smakene skal sette seg.
  • Servering: Skjær opp i fine stykker og server kald med litt ekstra revet sjokolade på toppen.
,

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment