1. Kort historie av oppskriften

Rismelkgrøt er en klassisk frokostrett som har blitt stadig mer populær, særlig blant de som ønsker et plantebasert alternativ til tradisjonell grøt laget med melk. Opprinnelig stammer rismelkgrøt fra enkle, varme måltider som har vært brukt i mange kulturer over hele verden. Det er et lett, næringsrikt alternativ som er perfekt for de som ønsker en sunn start på dagen uten animalske produkter. I Norge har vi alltid hatt en kjærlighet for grøt, men den plantebaserte varianten har fått et nytt liv med flere som ønsker et sunnere, mer lettfordøyelig alternativ.

2. Næringsinnhold per porsjon

NæringsstoffMengde per porsjon
Kalorier150 kcal
Fett5 g
Mettet fett0,5 g
Karbohydrater24 g
Sukker4 g
Kostfiber3 g
Protein3 g
Vitamin A12 IU
Vitamin C1 mg
Kalsium140 mg
Jern0,8 mg

3. Smak og tekstur

Grøten har en deilig, mild smak som er både trøstende og tilfredsstillende. Den kremete teksturen gir en fløyelsmyk følelse i munnen, takket være rismelkens naturlige fylde. Kanelen tilfører en behagelig krydret varme, mens vaniljeekstrakt gir en rund og søt undertone. Denne kombinasjonen av smaker skaper en perfekt harmoni som ikke er for tung, men heller ikke for lett. Den er akkurat passe fyldig og gir en jevn og god konsistens som gjør den til en perfekt frokost for hele familien.

4. Min erfaring, tips og minner

Jeg har alltid vært glad i grøt, og denne rismelkgrøten har virkelig blitt min nye favoritt. Jeg husker første gang jeg laget den, og hvordan hele kjøkkenet ble fylt med den deilige lukten av kanel og vanilje – det var helt magisk! Jeg liker å gjøre grøten litt ekstra spennende ved å tilsette et par teskjeer chiafrø for ekstra næring og tekstur. Og hvis jeg har litt ekstra tid, kan jeg gjerne legge til et skvett lønnesirup eller noen friske bær på toppen. Det er så mange måter å gjøre denne retten personlig på, og det er det jeg elsker ved matlaging!

5. Tilbehør

TilbehørBeskrivelse
Friske bærJordbær, blåbær eller bringebær gir en fin sødme.
NøtterMandler, valnøtter eller pekannøtter for crunch.
EplebiterSkiver av eple gir en frisk, naturlig sødme.
ChiafrøLegger til ekstra fiber og omega-3.
Lønnesirup eller SteviaGir en lett sødme uten sukker.

 

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

 
Porsjoner: 2 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 150 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Hovedingredienser:
  • 2 dl rismelk
  • 1 dl risgryn (helst grovere ris for bedre tekstur)
  • 1/2 ts kanel
  • 1/2 ts vaniljeekstrakt
  • 1 ss chiafrø (valgfritt, for ekstra næring)
  • Topping (valgfritt):
  • Eplebiter eller friske bær
  • Hakkede nøtter (valnøtter, mandler eller pekannøtter)
  • Lønnesirup eller stevia for ekstra sødme

STEG FOR STEG:

  • Begynn med å helle rismelk og risgryn i en liten gryte. Sett gryten på middels varme og rør forsiktig.
  • Når blandingen begynner å varme opp, tilsett kanel og vaniljeekstrakt. Rør hele tiden for å forhindre at risgrynene brenner seg fast i bunnen.
  • Når grøten begynner å tykne, reduser varmen til lav og la den småkoke i 10–15 minutter til risgrynene er myke og grøten har fått en kremet konsistens.
  • Hvis grøten blir for tykk, kan du tilsette litt mer rismelk for å justere konsistensen.
  • Når grøten er ferdig, ta den av varmen og rør inn chiafrøene for ekstra tekstur og næring, hvis ønskelig.
  • Server grøten i en bolle og topp med frisk frukt, bær, eller nøtter etter smak.
  • For ekstra sødme kan du dryppe litt lønnesirup eller stevia på toppen. Nyt en sunn og mettende frokost!

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment