IngrediensVitaminerFett (g)
0MangoA, C, E0.4
1AvokadoK, E, B615.0
2GulrotA, K0.2
3AgurkK, C0.1
4RispapirLite0.3
5PeanøttsmørE, B349.0

Historien bak retten

Første gang jeg smakte sommerruller var på en ferie i Thailand. Det var varmt, fuktig, og vi satt på plaststoler i skyggen av en mango-plantasje. En lokal dame trillet ut en liten vogn med ferske ingredienser, og jeg fikk servert det som føltes som selve essensen av friskhet. Den gangen visste jeg ikke at dette skulle bli en fast del av hverdagen hjemme i Norge. Nå lager jeg dem året rundt – men særlig når jeg savner sommerfølelse og vil ha noe lett og fargerikt på bordet. Jeg har gjort min vri med norske grønnsaker og en kremet, hjemmelaget peanøttsaus.


Smak og tekstur

Det jeg elsker mest med disse rullene, er hvordan de danser i munnen! Mangoen er søt og saftig, mens avokadoen glir inn som silkemyk kontrast. Sprø gulrøtter og agurk gir tyggemotstand, og rispapiret knitrer nesten litt når du biter i det. Friske urter som koriander og mynte gir et aromatisk løft, og peanøttsausen? Den gir både fylde, salt og et lite hint av sødme. Alt dette samler seg i en perfekt balanse – lett, men likevel tilfredsstillende. Jeg kjenner meg alltid både mett og lett etterpå. Dette er virkelig mat som gir godfølelse!


Min erfaring, minner og tips

Sommerruller har blitt en slags signaturrett hjemme hos meg. Jeg serverer dem til venner når de kommer på besøk, og alle blir like overrasket over hvor smakfulle og enkle de er. Barna mine liker å lage sine egne versjoner – det blir nesten som en sunn taco-kveld! Jeg pleier å legge frem alle ingrediensene på bordet, så kan alle rulle selv. Et lite tips: bruk våt kjøkkenklut under rispapiret, så klistrer det seg ikke fast. Og skjær mangoen i tynne, lange strimler – da er den lettere å rulle inn. Jeg tilsetter noen ganger chili i dippen når jeg vil ha litt ekstra kick.

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 210 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Til rullene:
  • 8 rispapir
  • 1 moden mango (ca. 200 g), i tynne skiver
  • 1 avokado (ca. 150 g), i skiver
  • 1 gulrot (ca. 100 g), strimlet
  • 1/2 agurk (ca. 100 g), strimlet
  • 1 liten neve frisk koriander
  • 1 liten neve frisk mynte
  • Fullkornsrisnudler (valgfritt), ca. 50 g, kokt og avkjølt
  • Peanøttdipp:
  • 3 ss usøtet peanøttsmør
  • 1 ss lønnesirup
  • 2 ss soyasaus (redusert salt)
  • Saft av 1/2 lime
  • 1 ts revet fersk ingefær
  • Litt vann til ønsket konsistens

STEG FOR STEG:

  1. Kok risnudler etter anvisning hvis du bruker det, skyll dem i kaldt vann og la renne av.

  2. Kutt mango, avokado, agurk og gulrot i tynne skiver eller strimler.

  3. Dypp ett og ett rispapir i lunkent vann i 5–10 sekunder til det blir mykt.

  4. Legg papiret flatt på en fuktet fjøl eller kjøkkenklut.

  5. Plasser litt av hvert av grønnsakene og urtene i midten av papiret.

  6. Brett inn kantene og rull tett sammen som en burrito. Gjenta med resten.

  7. Bland alle ingredienser til peanøttdippen og spe med litt vann til en glatt og kremet konsistens.

  8. Server rullene med dippen og gjerne noen limebåter og ekstra urter ved siden av.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment