Min falafelhistorie – fra matbod til mitt eget kjøkken

Første gang jeg smakte ekte falafel, var på et matmarked i London. Duften av krydder, knasende konsistens og den deilige tahinisausen gjorde at jeg måtte lære meg å lage det hjemme. Jeg har siden laget utallige varianter – men denne ovnsbakte versjonen, servert i salatwrap, er blitt min favoritt. Den er sunn, lett, og akkurat passe mettende. Og det beste av alt: barna elsker å hjelpe til med å forme falaflene! Det er noe gøy med mat man spiser med hendene – det føles uformelt, men samtidig litt eksotisk.


Næring og vitaminer i ingrediensene

IngrediensVitaminerFettSukkerProteiner
KikerterB9, jern, magnesiumLavtNaturligHøyt
Løk og hvitløkC, B6, manganLavtLavtLavt
Frisk korianderK, A, C, antioksidanterLavt0 gLavt
TahiniK, E, kalsium, sinkHøyt (sunt)0 gModerat
Salat og grønnsakerA, C, fiberLavtNaturligLavt

Smak og tekstur – sprøtt, kremet og friskt

Falafelene er varme, sprø og litt grove, med tydelige smaker av spisskummen, hvitløk og friske urter. Konsistensen er fast, men saftig, og når de pakkes inn i krispige salatblader, får du en herlig kontrast. Tahinisausen er kremet og syrlig, og balanserer den krydrede falafelen perfekt. Jeg liker å bruke cherrytomater og rødløk som tilbehør, som både gir friskhet og litt sødme. Helheten er ren munnlykke – det smaker friskt, lett og mettende på samme tid.


Min erfaring, tips og gode minner

Jeg lager ofte falafel når vi har besøk – det er enkelt, men samtidig spennende nok til å imponere. En gang hadde vi falafelfest der alle fikk lage sine egne wraps med det fyllet de ville. Det ble en suksess! Jeg pleier å lage en dobbel porsjon falafel og fryse ned. Da er det lett å ta fram noen og varme i ovnen på travle hverdager. Et godt tips: bruk en iskremskje til å forme jevne boller, og pensle dem godt med olje før steking – da blir de ekstra gylne og sprø.


Tilbehør jeg ofte bruker

TilbehørHvorfor jeg liker detMine tips
CherrytomaterSøte og friskeDel i to og bland med sitron og urter
AgurkstaverKnasende og avkjølendeDypp i tahinisaus
GranateplekjernerGir farge og syrlighetStrø over som pynt rett før servering
Ovnsbakte søtpoteterMild og mettende sammen med falafelKutt i staver og dryss på kanel og chili
FullkornslefseFor dem som vil ha mer enn bare salatwrapRull sammen som wrap og del i to

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 270 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Falafel
  • 250 g tørre kikerter (bløtlagt i vann over natten)
  • 1 liten løk
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 neve frisk persille
  • 1 neve frisk koriander
  • 1,5 ts spisskummen
  • 1 ts malt koriander
  • 1/2 ts bakepulver
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 ss olivenolje
  • 1/2 ts salt
  • 2 ss havremel eller kikertmel
  • Tahinisaus
  • 3 ss tahini
  • Saften av 1/2 sitron
  • 1 fedd hvitløk, revet
  • 3–4 ss kaldt vann
  • Salt etter smak
  • Til servering
  • Hjertesalatblader eller crispisalat
  • Agurk i staver
  • Cherrytomater, delt
  • Rødløk i tynne skiver
  • Granateplekjerner (valgfritt)
  • Friske mynteblader

STEG FOR STEG:

  1. Skyll bløtlagte kikerter og ha dem i en foodprosessor.

  2. Tilsett løk, hvitløk, urter, krydder, sitron, olje og salt. Kjør til en grov masse – ikke helt puré.

  3. Tilsett mel og bakepulver. Bland raskt sammen. La deigen hvile i 15–20 minutter i kjøleskap.

  4. Forvarm ovnen til 200 °C varmluft.

  5. Form små falafelboller eller flate kaker med våte hender, og legg dem på bakepapir.

  6. Pensle med litt ekstra olje og stek midt i ovnen i ca. 25 minutter. Vend dem halvveis.

  7. Rør sammen ingrediensene til tahinisausen. Juster tykkelsen med vann.

  8. Fyll salatblader med falafel, grønnsaker og topp med tahinisaus og granateplekjerner.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment