Min falafelhistorie – fra matbod til mitt eget kjøkken
Første gang jeg smakte ekte falafel, var på et matmarked i London. Duften av krydder, knasende konsistens og den deilige tahinisausen gjorde at jeg måtte lære meg å lage det hjemme. Jeg har siden laget utallige varianter – men denne ovnsbakte versjonen, servert i salatwrap, er blitt min favoritt. Den er sunn, lett, og akkurat passe mettende. Og det beste av alt: barna elsker å hjelpe til med å forme falaflene! Det er noe gøy med mat man spiser med hendene – det føles uformelt, men samtidig litt eksotisk.
Næring og vitaminer i ingrediensene
Ingrediens | Vitaminer | Fett | Sukker | Proteiner |
---|---|---|---|---|
Kikerter | B9, jern, magnesium | Lavt | Naturlig | Høyt |
Løk og hvitløk | C, B6, mangan | Lavt | Lavt | Lavt |
Frisk koriander | K, A, C, antioksidanter | Lavt | 0 g | Lavt |
Tahini | K, E, kalsium, sink | Høyt (sunt) | 0 g | Moderat |
Salat og grønnsaker | A, C, fiber | Lavt | Naturlig | Lavt |
Smak og tekstur – sprøtt, kremet og friskt
Falafelene er varme, sprø og litt grove, med tydelige smaker av spisskummen, hvitløk og friske urter. Konsistensen er fast, men saftig, og når de pakkes inn i krispige salatblader, får du en herlig kontrast. Tahinisausen er kremet og syrlig, og balanserer den krydrede falafelen perfekt. Jeg liker å bruke cherrytomater og rødløk som tilbehør, som både gir friskhet og litt sødme. Helheten er ren munnlykke – det smaker friskt, lett og mettende på samme tid.
Min erfaring, tips og gode minner
Jeg lager ofte falafel når vi har besøk – det er enkelt, men samtidig spennende nok til å imponere. En gang hadde vi falafelfest der alle fikk lage sine egne wraps med det fyllet de ville. Det ble en suksess! Jeg pleier å lage en dobbel porsjon falafel og fryse ned. Da er det lett å ta fram noen og varme i ovnen på travle hverdager. Et godt tips: bruk en iskremskje til å forme jevne boller, og pensle dem godt med olje før steking – da blir de ekstra gylne og sprø.
Tilbehør jeg ofte bruker
Tilbehør | Hvorfor jeg liker det | Mine tips |
---|---|---|
Cherrytomater | Søte og friske | Del i to og bland med sitron og urter |
Agurkstaver | Knasende og avkjølende | Dypp i tahinisaus |
Granateplekjerner | Gir farge og syrlighet | Strø over som pynt rett før servering |
Ovnsbakte søtpoteter | Mild og mettende sammen med falafel | Kutt i staver og dryss på kanel og chili |
Fullkornslefse | For dem som vil ha mer enn bare salatwrap | Rull sammen som wrap og del i to |

INGREDIENSER:
- Falafel
- 250 g tørre kikerter (bløtlagt i vann over natten)
- 1 liten løk
- 3 fedd hvitløk
- 1 neve frisk persille
- 1 neve frisk koriander
- 1,5 ts spisskummen
- 1 ts malt koriander
- 1/2 ts bakepulver
- 1 ss sitronsaft
- 1 ss olivenolje
- 1/2 ts salt
- 2 ss havremel eller kikertmel
- Tahinisaus
- 3 ss tahini
- Saften av 1/2 sitron
- 1 fedd hvitløk, revet
- 3–4 ss kaldt vann
- Salt etter smak
- Til servering
- Hjertesalatblader eller crispisalat
- Agurk i staver
- Cherrytomater, delt
- Rødløk i tynne skiver
- Granateplekjerner (valgfritt)
- Friske mynteblader
STEG FOR STEG:
Skyll bløtlagte kikerter og ha dem i en foodprosessor.
Tilsett løk, hvitløk, urter, krydder, sitron, olje og salt. Kjør til en grov masse – ikke helt puré.
Tilsett mel og bakepulver. Bland raskt sammen. La deigen hvile i 15–20 minutter i kjøleskap.
Forvarm ovnen til 200 °C varmluft.
Form små falafelboller eller flate kaker med våte hender, og legg dem på bakepapir.
Pensle med litt ekstra olje og stek midt i ovnen i ca. 25 minutter. Vend dem halvveis.
Rør sammen ingrediensene til tahinisausen. Juster tykkelsen med vann.
Fyll salatblader med falafel, grønnsaker og topp med tahinisaus og granateplekjerner.
Kommentarer