Historien bak oppskriften

Ovnsbakt kylling er en rett som har røtter i både middelhavskjøkkenet og det klassiske, norske søndagsmåltidet. Denne retten har fått sin popularitet fordi den er enkel å lage, samtidig som den byr på en smaksrik og aromatisk opplevelse. Sitron og urter ble tidlig tatt i bruk for å tilsette friskhet og dybde til kyllingretter, og dette har blitt en favoritt blant kokker og hjemmekokker. For meg er denne retten en kombinasjon av tradisjon og kreativitet, der jeg kan tilpasse smakene etter hva jeg har tilgjengelig.


Næringstabell

IngrediensVitaminerFettSukkerProteiner
KyllinglårB6, B12, Selen11 g0 g23 g
SitronC0 g1 g0 g
OlivenoljeE, K14 g0 g0 g
HvitløkC, B60 g0 g1 g
RosmarinA, C, K0 g0 g0 g

Smak og tekstur

Ovnsbakt kylling er en fryd for både smaksløkene og sansene. Skinnet blir sprøtt og gyllent under stekingen, mens kjøttet forblir saftig og mørt. Sitronen tilfører en syrlig friskhet som balanserer de rike, aromatiske tonene fra hvitløk og rosmarin. Den silkemyke olivenoljen gir en lett nøtteaktig smak og en gyllen glans. Det er noe helt spesielt med duften som fyller kjøkkenet – den er varm, innbydende og vekker alltid appetitten. Denne retten byr på en perfekt balanse mellom sprøhet, saftighet og friskhet i hver eneste bit.


Min erfaring, tips og minner

Denne oppskriften har blitt en av mine absolutte favoritter. Jeg husker spesielt en søndag hvor jeg serverte denne til hele familien – det var stille rundt bordet fordi alle var opptatt med å nyte maten! Et lite tips fra meg er å bruke et steketermometer for å sikre at kyllingen er perfekt tilberedt. Jeg liker også å legge grønnsaker som gulrøtter, rødløk og poteter i formen sammen med kyllingen. De absorberer saften fra kyllingen og smaker himmelsk. Og om du har rester, er det perfekt til en kyllingsalat dagen etter.


Tabell med tilbehør

TilbehørSmakFordel
Ovnsbakte grønnsakerSøt og nøtteaktigNæringsrikt og metter godt
Kokt quinoaNøtteaktig og mildFull av proteiner og fiber
Grønn salatFrisk og syrligLett og balanserer retten
SøtpotetmosKremet og søtEt sunnere alternativ til potetmos
TzatzikiFrisk og kremetGir en deilig kontrast til kyllingen

 

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

 
Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 380 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Hovedingredienser:
  • 800 g kyllinglår (med skinn og bein)
  • 3 ss olivenolje
  • 2 sitroner (en til saft og en til skiver)
  • Krydder og urter:
  • 3 fedd hvitløk, finhakket
  • 2 ts havsalt
  • 1 ts nykvernet sort pepper
  • 1 ts fersk timian, finhakket
  • 1 ts fersk rosmarin, finhakket
  • Til servering:
  • Ovnsbakte grønnsaker eller kokte poteter
  • Frisk salat med vinaigrette

STEG FOR STEG:

  • Forvarm ovnen til 200 °C. Finn frem en stor ildfast form eller et stekebrett.
  • Tørk kyllinglårene med kjøkkenpapir for å fjerne overflødig fuktighet, og legg dem i formen.
  • Gni kyllinglårene med olivenolje, og dryss over havsalt, pepper, timian og rosmarin.
  • Press saften fra én sitron over kyllingen, og legg skiver av den andre sitronen rundt lårene.
  • Fordel finhakket hvitløk jevnt over kyllingstykkene.
  • Sett formen midt i ovnen og stek i ca. 45 minutter, eller til kyllingen er gjennomstekt og har fått en gyllenbrun skorpe.
  • Bruk et steketermometer for å sikre perfekt resultat – kjernetemperaturen bør være 75 °C.
  • La kyllingen hvile i 5 minutter før servering. Server med ovnsbakte grønnsaker eller en frisk salat for et balansert måltid.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment