En enkel glede fra Middelhavet

Jeg forelsket meg i kombinasjonen av aubergine, tomat og parmesan da jeg var på reise i Italia. Det var på en liten familierestaurant i Umbria, og retten kom dampende varm rett fra vedovnen. Siden den gang har jeg laget min egen, lettere versjon hjemme – uten panering og fritéring, men med all smaken i behold. Nå har denne oppskriften blitt en gjenganger hos meg, særlig på varme kvelder når jeg vil spise noe lett, sunt og mettende. Den har også blitt populær blant vennene mine, som alltid spør om oppskriften når jeg serverer den.


Næringsinnhold i hovedingrediensene

IngrediensVitaminerFettSukkerProteiner
AubergineB1, B6, C, kaliumLavtLavtLavt
TomatC, A, kaliumSvært lavtNaturligLavt
Parmesan (lett)B12, kalsium, DModerat0 gModerat
OlivenoljeE, enumettet fettSunt fett0 g0 g
Urter (oregano, timian)K, ASvært lavt0 g0 g

Smak og tekstur – en varm balanse

Jeg elsker hvordan auberginen får en mør, nesten kremet konsistens når den grilles, samtidig som den beholder en lett røykt karakter. Tomatene, når de bakes i ovnen, slipper sødmen og blir nesten som små smaksbomber. Parmesan gir en salt, nøtteaktig dybde som binder alt sammen. Når retten serveres varm, dufter det av urter, tomat og ost – det er rett og slett en liten smak av Italia. Teksturen er en blanding av mykhet og lett krønsj fra osten, og smaken sitter lenge i munnen på en deilig måte.


Min erfaring og små tips

Dette er en av de rettene jeg lager når jeg vil imponere uten å bruke mye tid. Den passer like godt til hverdags som til en middag med gjester. Jeg pleier å servere den med linsesalat eller couscous, og gjerne en urtedressing med yoghurt og sitron. En gang lagde jeg den på grillen ute i hagen – da ble auberginen ekstra god! Hvis jeg har rester, bruker jeg dem som fyll i wraps eller til pasta dagen etter. Retten gir alltid gode minner, både fra Italia og fra hyggelige kvelder hjemme.


Tilbehør jeg liker å servere til

TilbehørHvorfor jeg liker detMine tips
FullkornscouscousLett og raskt – absorberer dressingen godtTilsett litt sitronskall for ekstra friskhet
Linsesalat med urterGir ekstra protein og teksturBruk røde eller grønne linser
Hjemmelaget urtedressingKald og kremet kontrastLag med yoghurt, sitron og hvitløk
Grillet paprikaSupersøt og matcher smaken i rettenMarinér med olivenolje og balsamico
Ristet surdeigsbrødPerfekt til å «skrape opp» sausenGni med hvitløk og dryss litt salt over

 

Porsjoner: 2 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 190 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Grønnsaker og topping
  • 1 stor aubergine (ca. 300 g)
  • 2–3 plommetomater eller 200 g cherrytomater
  • 1 ss olivenolje
  • 2 ss revet parmesan (gjerne lettvariant)
  • 1 ts frisk oregano eller timian
  • Salt og pepper etter smak
  • Til servering (valgfritt)
  • 1 ss naturell yoghurt (lett)
  • 1 ts sitronsaft
  • 1 ss frisk persille eller basilikum

STEG FOR STEG:

  • Forvarm ovnen til 200 °C og klargjør en stekeplate med bakepapir.

  • Skjær auberginen i skiver på omtrent én cm tykkelse. Legg dem på et fat og dryss over litt salt. La ligge i 10 minutter for å trekke ut bitterstoffer, og tørk av med kjøkkenpapir.

  • Del tomatene i skiver eller båter, avhengig av størrelse.

  • Pensle aubergineskivene med olivenolje på begge sider og legg dem på bakepapiret. Fordel tomatene oppå eller ved siden av. Krydre med litt pepper og urter.

  • Stek midt i ovnen i ca. 20 minutter til auberginen er gyllen og mør, og tomatene har begynt å slippe væske.

  • Dryss over parmesan de siste minuttene av steketiden, slik at den smelter og får litt farge.

  • Server varm eller lun med urtedressing og gjerne et dryss hakket persille eller basilikum.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment