Historien bak retten

Biff med rødvinssaus og gratinerte poteter er en klassisk kombinasjon med røtter i fransk kokekunst. Den elegante biffmiddagen har blitt populær over hele verden og er et symbol på luksus og nytelse, ofte servert ved spesielle anledninger. Franskmennene har lenge perfeksjonert kunsten å lage saus, og en fyldig rødvinssaus er en av deres mest ikoniske kreasjoner.

Jeg elsker denne retten fordi den kombinerer enkelhet med raffinement. For å gjøre den litt sunnere har jeg byttet ut de tradisjonelle fløtegratinerte potetene med en blanding av søtpotet, pastinakk og sellerirot. Dette gir ikke bare mer smak, men også flere næringsstoffer.


Næringsstoffer i ingrediensene

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
IndrefiletB12, jern, sink6027
SøtpotetA, C, fiber0.14.21.6
PastinakkC, folat, fiber0.34.81.2
SellerirotK, magnesium0.31.81.5
RødvinssausB6, antioksidanter410.8
ParmesanKalsium, B1280.29

Smak og tekstur

Denne retten er en perfekt balanse mellom mør biff, kremede rotgrønnsaker og en kraftig rødvinssaus. Når du tar en bit av biffen, kjenner du hvordan den saftige teksturen nærmest smelter i munnen, mens den stekte skorpen gir en deilig karamellisert smak. Rødvinssausen tilfører en dyp, fyldig smak med hint av sødme og syre fra vinen.

Gratinerte rotgrønnsaker gir en deilig kremet kontrast. Søtpotetens naturlige sødme, pastinakkens nøtteaktige toner og sellerirotens milde jordlige smak utfyller hverandre perfekt. Det hele toppes med et lite dryss parmesan, som gir et hint av salt og umami.


Mine erfaringer, minner og tips

Jeg elsker å lage denne retten til spesielle anledninger. Første gang jeg serverte den var på en date night hjemme, og den ble en umiddelbar suksess. Noe av det beste med denne retten er hvor enkel den egentlig er, selv om den ser imponerende ut.

Mitt beste tips er å la biffen hvile lenge nok etter steking. Dette gjør at kjøttet holder på saftigheten og blir enda mer mørt. Rødvinssausen kan gjerne lages dagen før for en enda dypere smak. Om du vil gjøre retten enda sunnere, kan du bruke magrere kjøtt, som ytrefilet, eller bytte ut fløten med en blanding av melk og yoghurt i gratengen.


Tilbehør som passer perfekt

TilbehørHvorfor det passer godt
Grønn salat med vinaigretteGir en frisk kontrast til den rike maten
Ovnsbakte cherrytomaterSøte og saftige, balanserer smaken
Sprø aspargesLett bitterhet som passer godt til rødvinssaus
BlomkålmosEt sunnere alternativ til potetmos
Hjemmelaget grovt brødPerfekt til å suge opp den deilige sausen

 

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

 
Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 520 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Biff
  • 600 g indrefilet eller ytrefilet av storfe
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ts havsalt
  • 1/2 ts nykvernet svart pepper
  • 1 ts tørket timian
  • Rødvinssaus
  • 2 sjalottløk, finhakket
  • 2 dl rødvin (alkoholfri for sunnere alternativ)
  • 2 dl oksekraft
  • 1 ts honning
  • 1 ts balsamicoeddik
  • 1 ss smør eller olivenolje
  • Fløtegratinerte rotgrønnsaker
  • 400 g søtpotet
  • 200 g pastinakk
  • 200 g sellerirot
  • 2 dl lett matfløte
  • 1 dl revet parmesan
  • 1/2 ts muskatnøtt
  • 1/2 ts salt
  • 1/4 ts hvit pepper

STEG FOR STEG:

  • Forbered rotgrønnsakene: Skrell søtpotet, pastinakk og sellerirot. Skjær dem i tynne skiver.
  • Lag gratengen: Legg grønnsakene lagvis i en ildfast form. Krydre med salt, pepper og muskatnøtt. Hell over matfløten og dryss over parmesan.
  • Stek gratengen: Forvarm ovnen til 200 °C og stek i ca. 40 minutter, til grønnsakene er møre og overflaten er gyllen.
  • Forbered biffen: Ta kjøttet ut av kjøleskapet 30 minutter før steking. Gni det inn med salt, pepper og timian.
  • Stek biffen: Varm en stekepanne med olivenolje på høy varme. Stek biffen 2-3 minutter på hver side for medium-rare, eller lenger etter ønsket stekegrad. La hvile i 5 minutter før servering.
  • Lag rødvinssausen: Fres sjalottløk i litt smør til den blir myk. Tilsett rødvin og la det koke inn til halvparten. Ha i oksekraft, honning og balsamicoeddik. Kok i 10 minutter til sausen tykner.
  • Sil og monter sausen: Sil sausen og rør inn en liten klatt smør eller olivenolje for en blank finish.
  • Server: Anrett biffen med rødvinssaus og fløtegratinerte rotgrønnsaker. Pynt med friske urter og et dryss revet sitronskall.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment