Historien bak retten

Kyllinggryte med grønnsaker er en tidløs rett som finnes i utallige varianter over hele verden. Med røtter i både det europeiske og asiatiske kjøkkenet, er dette en allsidig og næringsrik gryte som kombinerer møre kyllingbiter med friske grønnsaker i en smakfull saus. Den har blitt en populær hverdagsrett fordi den er enkel å lage, kan tilpasses sesongens grønnsaker, og gir et komplett og balansert måltid. Jeg elsker denne retten fordi den er mettende, sunn og kan varieres etter hva som finnes i kjøleskapet.


Næringstabell for ingredienser

IngrediensVitaminer og mineralerFettSukkerProteiner
KyllingfiletProtein, B-vitaminer, jern2 g0 g24 g
BrokkoliVitamin C, K, fiber0 g2 g3 g
GulrotVitamin A, betakaroten0 g5 g1 g
PaprikaVitamin C, betakaroten0 g4 g1 g
SukkererterVitamin C, folat, fiber0 g3 g2 g
LøkVitamin C, fiber0 g4 g1 g
HvitløkVitamin C, mangan0 g1 g1 g
OlivenoljeSunt fett, vitamin E14 g0 g0 g

Smak og tekstur

Denne kyllinggryten byr på en herlig blanding av smaker og teksturer. Kyllingbitene er saftige og møre, mens grønnsakene – som brokkoli, gulrøtter og paprika – tilfører både friskhet og en sprø kontrast. Den aromatiske sausen, laget med hvitløk, løk og kanskje en skvett fløte eller kokosmelk, binder alle ingrediensene sammen og gir en deilig fylde. Jeg elsker hvordan retten balanserer mellom det saftige, sprø og kremede, og gir en tilfredsstillende smaksopplevelse hver gang.


Min erfaring, tips og minner om retten

Denne gryten er en av mine go-to oppskrifter når jeg vil lage noe sunt og godt uten for mye stress. Jeg liker å bruke sesongens grønnsaker for variasjon – noen ganger tilsetter jeg squash, sopp eller spinat. For ekstra smak marinerer jeg ofte kyllingbitene i litt sitronsaft, hvitløk og urter før steking. Jeg husker hvordan hele familien smilte første gang jeg serverte denne gryten med et nybakt brød til. Det er noe med denne retten som alltid gir en følelse av hjemmekos og glede rundt middagsbordet.


Tilbehørstabell

TilbehørBeskrivelse
Kokt risPerfekt for å suge opp sausen
PotetmosKremet og mettende kontrast
Nystekt brødSprøtt brød til å dyppe i sausen
QuinoaProteinrikt og sunt alternativ
Frisk salatLett og frisk kontrast til gryten

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

,
Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 400 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Kylling:
  • 500 g kyllingfilet, skåret i biter
  • 1 ss olje til steking
  • Salt og pepper etter smak
  • Grønnsaker:
  • 2 gulrøtter, skåret i skiver
  • 2 selleristilker, hakket
  • 3 mellomstore poteter, skåret i terninger
  • 1 gul løk, finhakket
  • 2 hvitløksfedd, finhakket
  • Saus:
  • 4 dl kyllingkraft
  • 1 dl matfløte eller melk
  • 1 ts tørket timian
  • 1 ss hvetemel
  • 2 ss smør

STEG FOR STEG:

  • Varm opp oljen i en stor gryte. Krydre kyllingbitene med salt og pepper, og brun dem lett på begge sider. Ta dem ut av gryten og sett til side.
  • I samme gryte, smelt smøret og stek løk og hvitløk til de er myke. Tilsett hvetemel og rør godt.
  • Hell i kyllingkraften litt etter litt, mens du rører for å unngå klumper.
  • Tilsett gulrøtter, selleri og poteter i gryten. Krydre med timian og eventuelt mer salt og pepper.
  • Legg kyllingbitene tilbake i gryten, og la alt småkoke i 25-30 minutter, til grønnsakene er møre og kyllingen er gjennomkokt.
  • Rør inn fløten eller melken, og la gryten småkoke i ytterligere 5 minutter.
  • Server gryten rykende varm, gjerne med ferskt brød eller ris ved siden av.

,

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment