Historien bak isen

Maraş dondurması har sine røtter i fjellene i Kahramanmaraş i Tyrkia, og det er ikke en hvilken som helst is. Den er laget med salep – et sjeldent pulver fra orkidéknoller – og har blitt kjent for sin seige, nesten tyggevennlige konsistens. Første gang jeg smakte den, var på en reise til Istanbul, der en gateselger lekte med isen som om det var deig! Jeg ble fascinert og måtte prøve å lage den hjemme. Nå har den blitt en fast sommertradisjon her i huset – men i en litt sunnere og lettere versjon.


Næringsstoffer i hovedingrediensene

IngrediensVitaminer og mineralerFettSukkerProtein
LettmelkKalsium, B2, fosforLavtNaturligMiddels
KokosmelkKalium, jern, EHøytLavtLavt
SalepStivelse, mineralerLavtIngenLavt
LønnesirupMangan, sinkLavtNaturligIngen
VaniljeAntioksidanterIngenLavtIngen

Smak og tekstur

Når jeg lager denne isen, kjenner jeg straks at dette er noe helt annet enn vanlig fløteis. Den er tykk, kremete og nesten litt seig – som om is og marshmallow fikk et barn! Den kalde, silkemyke munnfølelsen kombinert med lett sødme og vanilje gir en nydelig balanse. Salep gir en varm dybde og elastisitet som gjør at isen smelter saktere, og smaken varer lenger på tunga. Det føles luksuriøst, men ikke tungt. Den er utrolig god alene – men også helt nydelig med litt mørk sjokolade, nøtter eller bær.


Min erfaring og tips

Jeg må innrømme – første gang jeg laget denne ble den litt for tykk! Men det er så gøy å eksperimentere. Nå vet jeg hvor mye salep som gir perfekt seighet uten at det blir “gummityggis”. Jeg rører isen flere ganger mens den fryser – det gir den unike teksturen. Jeg har også brukt mandelmelk og havremelk med hell! Når vi har gjester, elsker jeg å servere den i tynne skiver med et dryss pistasjnøtter. Barna liker den best med bær og litt revet sjokolade. Den gir meg følelsen av både eksotisk ferie og gammeldags iskremglede.


Tilbehør jeg elsker å servere til

TilbehørHvorfor det passer så godt
Hakkede pistasjnøtterGir knas og nøttepreg som løfter smaken
Friske jordbærSøtt og syrlig – perfekt motvekt til isens fylde
Mørk sjokoladeBittert og intenst – perfekt kontrast
Grove kjeksLett crunch og rustikk følelse
Yoghurt og honningEnkle, naturlige smaker som utfyller salep-isen

 

Porsjoner: 6 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 180 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Isbase:
  • 5 dl lettmelk
  • 2 dl kokosmelk (eventuelt helmelk)
  • 2 ss salep-pulver (ekte, ikke stivelse-erstatning)
  • 3–4 ss lønnesirup eller agavesirup
  • 1 ts ekte vaniljepulver eller vaniljeekstrakt
  • Valgfri topping:
  • 2 ss hakkede pistasjnøtter
  • 1 ss mørk sjokolade, grovrevet
  • Friske jordbær eller bringebær

STEG FOR STEG:

  1. Bland melk og kokosmelk i en tykkbunnet kjele. Varm forsiktig opp på middels varme.

  2. Tilsett salep-pulveret litt etter litt mens du pisker godt for å unngå klumper.

  3. Når blandingen begynner å tykne, tilsett søtning og vanilje. Fortsett å røre i 10–15 minutter til du får en glatt, elastisk konsistens.

  4. Ta kjelen av varmen og la blandingen avkjøles til romtemperatur.

  5. Hell blandingen i en boks med lokk. Sett i fryseren.

  6. For best resultat: Ta ut og rør kraftig hvert 30. minutt i 3–4 omganger de første timene. Dette gir den seige strukturen.

  7. La den stå over natten for full konsistens. Server med ønsket topping.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment