Kremet tarator med agurk, dill og hvitløk – min sommerfavoritt

Denne herlige kalde suppen kommer opprinnelig fra Balkan, og er særlig populær i Bulgaria. Tarator har vært en del av matkulturen der i hundrevis av år, ofte servert på varme sommerdager som en forfriskende forrett eller lett hovedrett. Jeg ble introdusert for den av en bulgarsk kollega som sverget til den som “det eneste som redder deg i juli”. Etter første slurk var jeg solgt. Den var sval, syrlig og samtidig rund. Nå lager jeg den hver sommer, gjerne som et kjærkomment avbrekk mellom grillmåltider eller som kjølende lunsj.


Næring og vitaminer – per porsjon

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
Mager yoghurt (100 g)B12, kalsium1.54.05.5
Agurk (100 g)K, C0.11.40.3
Hvitløk (1 fedd)B6, mangan0.10.10.2
Dill (1 ss)A, C000
Valnøtter (1 ss)E, omega-35.00.21.0

Smak og tekstur

Det som gjør tarator så spesiell for meg, er hvordan den kombinerer kremet, kjølig yoghurt med sprø agurk og aromatisk dill. Hvitløken gir en mild varme som bygger seg opp, mens sitronen frisker opp og balanserer smaken. Den er myk og glatt i munnen, men med små biter av agurk som gir crunch og variasjon. Jeg elsker hvor lett den føles – ikke bare i kroppen, men også i smaken. Den minner litt om tzatziki, men er tynnere og mer suppeaktig, og den serveres alltid kald. Hver munnfull er sval, aromatisk og oppkvikkende.


Min erfaring, tips og minner

Tarator er blitt fast innslag på mitt sommerbord. Jeg lager den ofte på forhånd, og lar den stå i kjøleskapet så den blir iskald og god. Jeg har også eksperimentert litt – noen ganger har jeg brukt squash i tillegg til agurk, eller byttet ut dill med mynte for en mer orientalsk smak. Et lite triks jeg elsker, er å servere suppen i små glass eller kopper som en forrett. Det ser lekkert ut og føles eksklusivt. Jeg liker også å drysse ristede frø eller nøtter over – det gir ekstra tekstur og gjør retten mer mettende.


Tilbehør jeg liker å servere til

TilbehørHvorfor jeg liker det
Grove flatbrødSprøtt og passer perfekt til suppens mykhet
Ristede solsikkefrøGir deilig crunch og litt nøttesmak
Kokt eggMildt og metter godt – super til kald suppe
TomatsalatFrisk og fargerik kontrast
Kald mynteteForfriskende drikke som utfyller smakene

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 100 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Suppebase:
  • 4 dl mager yoghurt (gjerne gresk eller tyrkisk type)
  • 1,5 dl iskaldt vann
  • 1 stor agurk (ca. 250 g), grovt revet
  • 1 fedd hvitløk, finrevet
  • 1 ss fersk dill, finhakket
  • ½ ss sitronsaft
  • ¼ ts havsalt
  • ¼ ts nykvernet sort pepper
  • Topping:
  • 2 ss hakkede valnøtter eller ristede solsikkefrø
  • 1 ts extra virgin olivenolje (valgfritt)
  • Litt ekstra dill til pynt

STEG FOR STEG:

  1. Start med å vaske og grovraspe agurken. Legg den i en sil og press lett ut væske. Dette hindrer at suppen blir for vannete.

  2. Bland yoghurt og vann i en stor bolle. Visp godt sammen til en jevn, litt flytende konsistens.

  3. Tilsett agurk, hvitløk, dill, sitronsaft, salt og pepper. Bland godt med en skje eller visp.

  4. Dekk til bollen og sett i kjøleskapet i minst 30 minutter. Dette gjør at smakene får satt seg og suppen blir ordentlig kald.

  5. Rør opp igjen før servering. Smak eventuelt til med mer sitron eller dill etter egen smak.

  6. Server i kalde skåler, toppet med en liten skvett olivenolje, noen hakkede nøtter eller frø, og litt ekstra dill.

  7. Tilby flatbrød eller grove knekkebrød ved siden av for en mettende, balansert rett.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment