Historien bak oppskriften

Sjokoladegrøt er en moderne vri på den tradisjonelle havregrøten, som alltid har vært en klassiker i norske hjem. Inspirasjonen kommer fra ønsket om å kombinere noe sunt og næringsrikt med følelsen av ren nytelse. Jeg oppdaget denne oppskriften da jeg lette etter en måte å gjøre frokosten litt mer spennende på, og kakao var den perfekte løsningen. Over tid har denne grøten blitt en favoritt blant både barn og voksne – en rett som gjør selv en grå morgen litt lysere med sin fyldige smak og varme sjokoladearoma.


Næringsstoffer og vitaminer

IngrediensKalorierFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)Vitaminer/mineraler
Havregryn701.20.13.0Fiber, jern, magnesium
Kakaopulver150.10.51.0Antioksidanter, magnesium
Havremelk1202.571.0Kalsium, B-vitamin
Honning600160.1Antioksidanter
Mørk sjokolade (70 %)504.02.01.0Jern, flavonoider

Smak og tekstur

Sjokoladegrøten har en herlig fløyelsmyk konsistens, som gjør hver skje til en nytelse. Smaken av rik kakao balanseres perfekt av en liten sødme fra honningen, mens et dryss av kanel gir en varm og krydret undertone. Når grøten er toppet med friske bær, får du en frisk syrlighet som løfter smaken, mens de ristede nøttene tilfører et tilfredsstillende knas. Hver bit byr på en deilig kontrast mellom kremet grøt, smeltende sjokolade og teksturen fra toppingen – en frokost som både metter og gleder smaksløkene.


Min erfaring, tips og minner

Jeg elsker å lage sjokoladegrøt på helgemorgener når familien kan samles rundt frokostbordet. Jeg husker spesielt en kald vinterdag hvor jeg serverte denne grøten med litt ekstra mørk sjokolade på toppen – det smeltet sakte inn i grøten og ble en umiddelbar suksess hos både barna og mannen min. Et tips er å bruke usøtet kakaopulver for en mer intens sjokoladesmak, og justere sødmen etter eget ønske. Jeg liker også å variere toppingen med bananskiver, hakket kokos eller granateplefrø for å gi grøten en ny dimensjon hver gang.


Tilbehør

TilbehørBeskrivelse
Friske bærSøtt og syrlig for balanse
Ristede nøtterGir knas og rik smak
Mørk sjokoladeSmeltende og luksuriøs topping
KokosflakLett søtt og tropisk
BananSøtt og kremet alternativ

 

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

 
Porsjoner: 2 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 230 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Grøt:
  • 2 dl havregryn
  • 4 dl melk (valgfri type, f.eks. havremelk)
  • 1 dl vann
  • 2 ss usøtet kakaopulver
  • 1 ss honning eller lønnesirup
  • 1/2 ts kanel
  • En klype salt
  • Topping:
  • Friske bær (jordbær, blåbær eller bringebær)
  • 10 g mørk sjokolade (minimum 70 %)
  • Ristede mandler eller valnøtter
  • Et dryss kanel

STEG FOR STEG:

  1. Ha havregryn, melk og vann i en liten kjele, og varm opp på middels varme.
  2. Tilsett kakaopulver, kanel og en klype salt. Rør godt til kakaoen er oppløst.
  3. La grøten småkoke i 5–7 minutter under omrøring, til den har en kremet konsistens.
  4. Smak til med honning eller lønnesirup for sødme, og juster etter eget ønske.
  5. Server grøten varm i skåler, og topp med friske bær, mørk sjokolade, ristede nøtter og et dryss kanel. Nyt!

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment