En gyllen klassiker med røtter i varme strøk

Mango-lassi stammer fra Nord-India og har lenge vært brukt som en kjølende og næringsrik drikk i varmen. Første gang jeg smakte ekte mango-lassi var på en liten familieeid restaurant i London. Den var tykk, søt og eksotisk – nesten som en dessert i seg selv. Hjemme på mitt eget kjøkken ville jeg lage en lettere versjon uten sukker, men med den samme fløyelsmyke konsistensen og tropiske smaken. Nå lager jeg mango-lassi hele året – som frokost, mellommåltid eller til krydret mat. Det føles både luksuriøst og sunt på én gang.


Næringsstoffer og vitaminer i ingrediensene

IngrediensVitaminerFettSukkerProteiner
MangoA, C, E, folatSvært lavtNaturligLavt
Gresk yoghurtB12, D, kalsiumLavt/moderatNaturligModerat
DadlerB6, kalium0 gNaturlig høytLavt
KardemommeMangan, antioksidanter0 g0 g0 g
GurkemeieCurcumin, jern0 g0 g0 g

Smak og tekstur – silkemyk, frisk og lett krydret

Det jeg elsker mest med mango-lassi, er hvordan smaken danser mellom sødme og syrlighet. Mangoen gir en naturlig og tropisk sødme, yoghurten tilfører fylde og friskhet, og kardemommen setter prikken over i-en med sin varme, nesten blomsteraktige duft. Når jeg kjører alt sammen i blenderen, blir konsistensen fløyelsmyk – akkurat passe tykk. Den føles kjølende og mettende, uten å være tung. Et lite dryss gurkemeie gir både farge og en lun, lett krydret undertone. Hver slurk smaker av sol og ro.


Min erfaring og små tips

Jeg lager mango-lassi flere ganger i uka – spesielt når det er varmt eller jeg trenger noe lett og næringsrikt. Barna mine elsker den, og jeg lar dem gjerne hjelpe til med å skrelle mangoen. Jeg bruker gjerne frossen mango, så trenger jeg ikke bruke isbiter. Når jeg vil gjøre den ekstra mettende, tilsetter jeg litt havregryn eller chiafrø. Jeg serverer den ofte til spicy retter, eller som en sunn dessert med friske bær på toppen. En gang lagde jeg den som velkomstdrink på sommerfest – og alle ba om oppskriften.


Tilbehør jeg liker å servere til

TilbehørHvorfor jeg liker detMine tips
Krydret linsesuppeLassi kjøler ned kryddervarmenServer i små glass ved siden av suppeskålen
Friske bærFruktig topping som passer perfektBringebær eller blåbær er nydelig på toppen
Fullkornsbrød med nøttesmørGir en komplett frokost eller lunsjRist brødet og smør på peanøtt- eller mandelsmør
Chia-puddingLett og mettende kombinasjonLag med kokosmelk og vanilje
NøttemiksGir crunch og energiHakk mandler og pistasjnøtter og dryss over

 

Porsjoner: 2 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 140 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Lassi-base
  • 1 stor moden mango (ca. 200 g fruktkjøtt)
  • 2,5 dl gresk yoghurt (evt. plantebasert)
  • 1 dl kaldt vann eller isbiter
  • 2 myke dadler (eller 1/2 moden banan)
  • 1/2 ts malt kardemomme
  • 1/4 ts gurkemeie (valgfritt)
  • En klype salt
  • Saft fra 1/2 lime (valgfritt for syrlighet)

STEG FOR STEG:

  • Skrell mangoen og skjær ut fruktkjøttet. Hvis du bruker frossen mango, trenger du ikke isbiter.

  • Legg mango, yoghurt, vann, dadler, kardemomme, gurkemeie og salt i en blender.

  • Kjør blandingen glatt på høy hastighet til du får en jevn, kremet konsistens. Tilsett mer vann hvis du vil ha den tynnere.

  • Smak til med limesaft eller litt ekstra kardemomme om ønskelig.

  • Server iskald i glass, gjerne med et dryss kardemomme eller noen mangobiter på toppen. Pynt gjerne med mynte eller et lite dryss kanel for ekstra aroma.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment