Historien bak oppskriften

Denne lavkarbo vegetargryten ble inspirert av min kjærlighet til enkle og næringsrike retter som både metter og smaker godt. Jeg oppdaget lignende oppskrifter under en reise til Sørøst-Asia, hvor kokosmelk og tofu ofte kombineres med friske grønnsaker og krydder. Etter å ha eksperimentert med forskjellige smaker hjemme, fant jeg en variant som passer perfekt for det norske kjøkkenet. Gryten ble raskt en favoritt i familien, spesielt fordi den er sunn, enkel å lage og full av plantebasert protein. Nå deler jeg denne oppskriften med alle som vil ha en smakfull og balansert middag.


Næringsinnhold og vitaminer

IngrediensVitamininnholdFettSukkerProteiner
TofuJern, Kalsium, Magnesium4,5 g0,5 g10 g
Kokosmelk (lett)B1, Magnesium6 g2 g1 g
SpinatA, C, K, Folat0,3 g0,4 g1 g
GresskarkjernerE, Magnesium, Sink5 g0,1 g2 g
OlivenoljeE, K13,5 g0 g0 g

Smak og tekstur

Denne gryten er en perfekt kombinasjon av kremet og fyldig tekstur med et snev av friskhet fra spinaten. Den delikate smaken av kokosmelk balanseres av krydder som spisskummen og et hint av hvitløk. Tofuen, som er gyllenstekt, gir retten en lett sprøhet og en myk innsiden som smelter i munnen. Gresskarkjerner på toppen tilfører et deilig knas og en nøtteaktig smak. Denne retten har en rund og mild smak, men med nok krydder til å gjøre den spennende. Jeg synes den passer like godt til hverdags som til helgen, når jeg vil servere noe ekstra godt.


Min erfaring, tips og minner

Denne oppskriften minner meg om de mange gangene jeg har laget den sammen med barna. De elsker å hjelpe til med å steke tofu og drysse gresskarkjerner på toppen. Jeg liker å eksperimentere med tilsetninger, som å tilsette en liten chili for ekstra varme eller bruke fersk koriander som garnityr. Et annet tips er å bytte ut spinaten med grønnkål når den er i sesong – det gir både en litt annen tekstur og smak. Når jeg serverer denne retten, pleier jeg å legge den opp i fine skåler. Det gir en ekstra hjemmekoselig følelse.


Tilbehør

TilbehørForslag
GrønnsakerDampet brokkoli, asparges
SalatGrønn salat med sitronvinaigrette
Lavkarbo-alternativBlomkålris, brokkoliris
GarnityrFersk koriander, hakket persille
DrikkeEn kopp grønn te eller ingefær-te

Anbefalte Artikler for God Helse og Ernæring

,
Porsjoner: 2 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 320 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Gryte
  • 200 g fast tofu
  • 1 ss olivenolje
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 ts fersk ingefær, revet
  • 1 ts spisskummen
  • 200 ml kokosmelk (lettvariant)
  • 100 g fersk spinat
  • 1 ts sitronsaft
  • Salt og pepper etter smak
  • Topping og tilbehør
  • 1 ss ristede gresskarkjerner
  • Blomkålris eller en enkel grønn salat

STEG FOR STEG:

  • Forbered tofu: Tørk tofuen med papirhåndklær for å fjerne overflødig væske. Skjær den i små terninger.
  • Stek tofu: Varm olivenolje i en stor stekepanne. Stek tofubitene på middels varme i 5–7 minutter til de er gyldne på alle sider. Sett til side.
  • Lag sausen: I samme panne, fres hvitløk og ingefær i 1 minutt til de dufter. Tilsett spisskummen og rør godt.
  • Tilsett kokosmelk: Hell i kokosmelk og rør til sausen er jevn. Smak til med salt og pepper.
  • Legg til spinat: Rør inn spinaten, og la den småkoke til den faller sammen, ca. 2 minutter.
  • Bland inn tofu: Legg tofubitene tilbake i pannen, og la retten varmes i ytterligere 2–3 minutter. Rør inn sitronsaft før servering.
  • Server: Anrett gryten i skåler, topp med ristede gresskarkjerner og server med blomkålris eller salat.

,

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment