Ensalada rusa – lett og kremet potetsalat med yoghurt og erter

Jeg ble kjent med ensalada rusa på en tur til Valencia for noen år siden. Det var en varm dag, og jeg husker fortsatt hvor deilig det var å få servert en avkjølt potetsalat med mild smak og silkemyk konsistens. Retten har russiske røtter, men har blitt utrolig populær i Spania og Latin-Amerika, og i dag finnes det mange lokale varianter. Jeg har laget min egen nordiske versjon – med mindre fett og mer grønnsaker, perfekt som tilbehør til grillmat eller som en fargerik lunsjrett alene. Og den faller i smak hos både store og små!


Næringsinnhold – per porsjon

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
Potet (100 g)B6, C, kalium0.10.82.0
Gulrot (50 g)A, K, fiber0.12.50.4
Agurk (50 g)K, C0.11.00.2
Erter (50 g)B1, C, jern0.32.23.2
Yoghurt (50 g)B12, D, kalsium1.02.52.5

Smak og tekstur

Denne potetsalaten er mild, frisk og utrolig kremet – uten å føles tung. Jeg elsker hvordan sødmen fra gulrøttene og ertene møter det syrlige i yoghurten, og hvordan de små grønnsaksbitene gir akkurat passe med tyggemotstand. Agurken gir et lett knas og gjør hele retten mer saftig og livlig. Med en dæsj dijonsennep og noen dråper sitron får dressingen akkurat nok karakter uten å ta over. Resultatet er en balansert, rund og sommerlig potetsalat som jeg kunne spist med skje rett fra bollen!


Min erfaring, tips og små minner

Dette er en av de oppskriftene jeg lager igjen og igjen, spesielt om sommeren. Jeg tar den ofte med på piknik eller grillkvelder med venner – og det er alltid noen som spør om oppskriften. Jeg bruker gjerne rester av kokte poteter fra dagen før, og har i det jeg har av grønnsaker. En gang byttet jeg ut ertene med finhakket brokkoli – det funket kjempefint! Jeg synes også den er super som lunsj sammen med et kokt egg eller litt røkelaks. Mitt beste tips? La salaten stå kaldt i minst en halvtime før servering – da setter smakene seg ordentlig.


Tilbehør jeg elsker

TilbehørHvorfor jeg liker det
RøkelaksGir salt og røkt smak som passer perfekt
Kokt eggProtein og kremet konsistens
Grove knekkebrødSprøtt og metter godt
Grønn salatFrisk kontrast og letthet
Urter og spirerPynt og ekstra frisk smak

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 180 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Grønnsaker:
  • 400 g poteter, skrelt og delt i små terninger
  • 2 gulrøtter (ca. 150 g), skrelt og finhakket
  • 100 g frosne erter
  • ½ agurk, uten frø, i små terninger
  • 2 ss finhakket rødløk (valgfritt)
  • Dressing:
  • 1,5 dl mager yoghurt naturell
  • 1 ts dijonsennep
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 ss finhakket dill eller persille
  • Salt og pepper etter smak

STEG FOR STEG:

  1. Kok potetene i lettsaltet vann i ca. 8–10 minutter, til de er møre, men faste. Hell av vannet og avkjøl.

  2. Kok gulrøttene i et par minutter i samme vann, eller damp dem for mer næring. Skyll i kaldt vann og avkjøl.

  3. Blansjer ertene i kokende vann i ca. 1 minutt, og avkjøl raskt i iskaldt vann for å beholde fargen.

  4. Lag dressingen: Bland yoghurt, sennep, sitronsaft, dill, salt og pepper i en bolle. Smak til.

  5. Bland salaten: Vend inn potetene, gulrøttene, ertene, agurken og rødløken i dressingen.

  6. La trekke: Dekk til og la stå i kjøleskapet i minst 15 minutter før servering.

  7. Server kald: Topp med ekstra dill eller persille og gjerne noen tynne skiver reddik eller grov salat til pynt.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment