Historien bak agurksyltetøy

Agurksyltetøy er kanskje ikke det første du tenker på når du hører ordet syltetøy, men denne herlige, lette varianten har sine røtter i tradisjonell europeisk konservering. Agurk har lenge vært brukt i både syltede og fermenterte varianter, men å lage søtt syltetøy av den er en spennende vri som har blitt mer populær de siste årene.

I mange asiatiske og østeuropeiske land finner man varianter av syltetøy laget av grønnsaker, og det er her inspirasjonen kommer fra. Jeg elsker hvordan denne oppskriften tar en vanlig ingrediens og gjør den til noe helt nytt – friskt, lett og med en deilig krydret undertone fra ingefær.


Næringsinnhold per 100 g agurksyltetøy

NæringsstofferMengde per 100 g
Kalorier20 kcal
Fett0,1 g
Karbohydrater4 g
Sukker2,5 g (fra erytritol)
Proteiner0,3 g
Fiber0,6 g
Vitamin C5 mg (fra sitron)
Kalium150 mg (fra agurk)
Magnesium10 mg (fra agurk)

Smak og tekstur

Dette syltetøyet overrasker virkelig smaksløkene! Agurken gir en utrolig frisk og lett base, som balanseres perfekt av den milde varmen fra ingefæren. Jeg elsker hvordan syltetøyet ikke er for søtt, men heller har en lett naturlig smak med en liten sitrusaktig friskhet fra sitronen.

Konsistensen er også helt nydelig – litt geléaktig, men samtidig med små biter av myk agurk og ingefær som gir det litt tekstur. Når du tar en skje, får du en blanding av silkemyk sirup og små, delikate biter som smelter i munnen. Det passer like godt som pålegg som til en ostetallerken!


Min erfaring, minner og tips

Første gang jeg laget dette syltetøyet, var jeg skeptisk – agurk og syltetøy, kunne det virkelig fungere? Men etter første smak var jeg solgt! Det minner meg om barndommens sommerdager, da vi spiste nystekt brød med syltetøy på terrassen.

Nå lager jeg denne varianten ofte, og jeg har oppdaget hvor fantastisk den er som tilbehør til ost eller til og med som en liten topping på havregrøten min. Et tips er å justere mengden ingefær etter smak – liker du det mildt, bruk mindre, men hvis du er glad i litt krydret sting, kan du doble mengden!


Tilbehør som passer til agurksyltetøy

TilbehørHvorfor det passer
FullkornsknekkebrødGir en sprø kontrast til det myke syltetøyet
Brie eller CamembertDen kremete osten balanserer friskheten
Naturell yoghurtGir en fin balanse mellom syre og sødme
HavregrøtEn deilig topping for en sunn frokost
SurdeigsbrødDet litt syrlige brødet komplementerer sødmen

  

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 20 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Agurkebase:
  • 500 g agurk, skrelt og hakket​
  • 1 ss salt​
  • Syltetøyblanding:
  • 200 ml vann​
  • 100 g erytritol (sukkererstatning)​
  • 2 ss fersk ingefær, finhakket​
  • 2 ss sitronsaft​
  • 1 ts agar-agar pulver (vegetabilsk geleringsmiddel)

STEG FOR STEG:

  • Forbered agurkene: Legg de hakkede agurkene i en bolle og strø over saltet. La det stå i 30 minutter for å trekke ut overflødig væske. Skyll deretter agurkene under kaldt vann for å fjerne overflødig salt, og la dem renne av i et dørslag.

  • Kok syltetøyblandingen: I en kjele, kombiner vann, erytritol og finhakket ingefær. Kok opp blandingen under omrøring til erytritolet er oppløst.

  • Tilsett agurkene: Ha de avrent agurkene i kjelen med sukkerlaken. Tilsett sitronsaft for friskhet. La blandingen småkoke på middels varme i 10-15 minutter, eller til agurkene er møre.

  • Jevn syltetøyet: Dryss agar-agar pulveret jevnt over blandingen mens du rører kontinuerlig for å unngå klumper. La det småkoke i ytterligere 5 minutter for å aktivere geleringsmiddelet.

  • Avkjøl og oppbevar: Ta kjelen av varmen og la syltetøyet avkjøles noe før du heller det over på steriliserte glass. Sett på lokk og la syltetøyet avkjøles helt før oppbevaring i kjøleskap.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment