Historien bak oppskriften

Bici bici er en herlig, lett dessert fra Adana, sør i Tyrkia. Den har lenge vært en favoritt på varme sommerdager, spesielt blant de som vil ha noe søtt og forfriskende – uten å føle seg tunge etterpå. Jeg ble kjent med denne delikatessen på en tur til Antalya, der en lokal kafé serverte den med rosevann og bringebær. Jeg ble straks betatt av den kjølige smaken og silkemyke konsistensen. Da jeg kom hjem, måtte jeg prøve meg frem. Nå lager jeg en sunnere variant med naturlig søtning, som har blitt en fast sommertradisjon i min familie.


Næring og vitaminer

IngrediensVitaminer og mineralerFettSukkerProtein
VannIngenIngenIngen
PotetmelNaturlig glutenfrittLavtLavtLavt
RødbetejuiceC, folat, antioksidanterLavtNaturligLavt
Rosevann– (aroma)IngenIngenIngen
AgavesirupNaturlig søtning, lav GILavtNaturligIngen
BringebærC, fiber, antioksidanterLavtNaturligLavt

Smak og tekstur

Det som gjør bici bici så spesiell, er den unike kombinasjonen av teksturer og smaker. Du har den krystallklare knuste isen som smelter i munnen, den lette, myke geléen med et hint av roseduft – og så kommer sødmen fra bærene og agavesirupen. Rosevannet gir en elegant og litt eksotisk aroma, mens bringebærene tilfører både friskhet og syre. Alt balanseres så fint at du sitter igjen med en følelse av renhet og letthet – det er som om smaken av sommer danser over tungen. Jeg blir rett og slett glad av denne desserten.


Min erfaring, tips og minner

Jeg lager bici bici når sola steker og jeg vil overraske både barna og vennene mine med noe uventet. Jeg husker spesielt en ettermiddag i fjor sommer da vi satt på terrassen med skåler fulle av bici bici – det ble helt stille rundt bordet fordi alle bare nøt. Et godt tips er å bruke isbiter fra sitronvann – det gir en ekstra friskhet. Og du kan enkelt variere smaken med appelsinblomstvann i stedet for rosevann. Geléen kan du lage dagen før og kutte opp rett før servering. Jeg elsker å pynte med spiselige blomster og friske urter!


Tilbehør jeg liker å servere til

TilbehørHvorfor det passer så godt
Myntete (kald eller varm)Komplementerer rose og bær perfekt
Grov kjeks eller småkakerFor kontrast og litt crunch
FruktsalatLyst og friskt sammen med is og gelé
Nøytral yoghurtBalansere sødmen med mild syrlighet
Spiselige blomsterGir eleganse og visuell glede

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 130 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Gelébase:
  • 5 dl vann
  • 4 ss potetmel
  • 2 ts agavesirup eller lønnesirup
  • 1 ts rosevann
  • 2 ts rødbetejuice eller bringebærjuice (for farge)
  • Topping:
  • Knust is (ca. 2 dl per porsjon)
  • 1–2 ss agavesirup (til å dryppe over ved servering)
  • 1 håndfull bringebær eller jordbær
  • Frisk mynte til pynt

STEG FOR STEG:

  • Bland potetmel med litt kaldt vann i en kjele. Tilsett resten av vannet, rosevann, agavesirup og farge.

  • Varm forsiktig opp under omrøring til blandingen tykner og blir gjennomsiktig og lett rosa.

  • Hell geléen i en lav form og avkjøl til den stivner, ca. 30–45 minutter i kjøleskapet.

  • Når geléen er fast, skjær den i små terninger med en kniv.

  • Fordel knust is i serveringsglass eller boller. Legg gelébiter over isen.

  • Drypp litt agavesirup over og pynt med bringebær og mynteblader.

  • Server med en gang – helst iskald og gjerne med teskje.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment