Historien bak oppskriften
Jeg oppdaget pokébowl da jeg var på ferie i California for noen år siden, og ble helt frelst. Retten stammer opprinnelig fra Hawaii, hvor fiskere blandet fersk, rå fisk med ris og sjøgress – en slags enkel, næringsrik lunsj. Etter hvert ble retten populær over hele verden, spesielt blant oss som elsker smakfull og sunn mat. Det fine med pokébowl er hvor fleksibel og fargerik den er – og nå har jeg laget min egen versjon med norske og sunnere ingredienser som jeg er stolt av å dele!
Næringsinnhold per hovedingrediens
Ingrediens | Vitaminer | Fett (g) | Sukker (g) | Proteiner (g) |
---|---|---|---|---|
Villaks (100g) | B12, D, omega-3 | 13 | 0 | 20 |
Mango (100g) | A, C, E | 0.4 | 13 | 1 |
Avokado (50g) | K, E, B5, folat | 7 | 0.2 | 1 |
Edamame (50g) | C, K, folat | 2 | 1 | 6 |
Fullkornsris (100g) | B-vitaminer, jern, magnesium | 1.5 | 0.3 | 3.5 |
Smak og tekstur
Jeg elsker hvor mange forskjellige smaker og teksturer denne retten har. Den myke, milde villaksen smelter i munnen og balanseres nydelig av den søte og saftige mangoen. Edamame gir et lite “crunch” og gjør at det føles mer mettende. Avokadoen er kremet og rund, mens lime og ingefær i dressingen løfter hele smaken med litt syre og varme. Det er en ren smakseksplosjon – frisk, lett og utrolig tilfredsstillende. En perfekt balanse mellom søtt, salt, syrlig og umami!
Min erfaring og tips
Jeg lager denne retten ofte når jeg vil unne meg noe ekstra godt uten å føle at jeg “skeier ut”. Første gang jeg serverte den til venninner på en fredagskveld, ble det helt stille ved bordet – alltid et godt tegn! Jeg bruker alltid villaks av god kvalitet og lar risen bli helt kald før jeg monterer. Et tips er å ha ferdigkuttede grønnsaker og dressing klar i kjøleskapet – da går det kjempefort å sette sammen. Denne oppskriften minner meg om solrike dager og ferie – og det gir meg alltid godt humør!
Tilbehør som passer til
Tilbehør | Hvorfor det passer |
---|---|
Grove knekkebrød | Sprøtt og godt ved siden av en kald rett |
Dampet byggryn | Et norsk, næringsrikt alternativ til ris |
Frisk limebrus (sukkerfri) | Forfriskende og balanserer den rike smaken |
Grønne spirer | Gir ekstra crunch og ser lekkert ut |
Wasabiert hummus | En liten klatt for dem som liker litt sting |

INGREDIENSER:
- Grunnbase:
- 2 dl kokt fullkornsris (avkjølt)
- 1 ss riseddik
- Topping:
- 200 g fersk, rå villaks i terninger
- 1/2 moden mango, i terninger
- 1/2 agurk, i tynne skiver
- 1 dl edamamebønner (frosne, lett kokte)
- 1/2 avokado, i skiver
- 1 vårløk, finhakket
- 1 ss ristede sesamfrø
- Dressing:
- 2 ss tamari (glutenfri soyasaus med redusert salt)
- 1 ts honning
- 1 ts revet fersk ingefær
- 1 ts sesamolje
- Saften av 1/2 lime
STEG FOR STEG:
Forbered risen: Kok fullkornsris etter anvisning på pakken. Når ferdig, bland inn riseddik og la den avkjøles helt.
Kok edamamebønner: Kok dem i lettsaltet vann i 2–3 minutter, og avkjøl raskt i kaldt vann. Fjern bønnene fra belgene hvis de er i skallet.
Lag dressingen: Bland tamari, honning, ingefær, sesamolje og limesaft. Rør godt og sett til side.
Kutt grønnsaker og frukt: Skjær mango, agurk, avokado og vårløk. Ha alt klart i små boller.
Skjær laksen: Bruk en skarp kniv til å kutte rå laks i terninger. Sørg for at fisken er fersk og godkjent til rå bruk.
Montering: Legg risen som base i to store skåler. Fordel laks, mango, agurk, edamame, avokado og vårløk på toppen.
Topp og server: Drypp over dressingen rett før servering. Dryss over sesamfrø og eventuelt spirer.
Serveringstips: Kan også serveres med grovt knekkebrød eller byggryn i stedet for ris.
Kommentarer