Historien bak oppskriften

Jeg oppdaget pokébowl da jeg var på ferie i California for noen år siden, og ble helt frelst. Retten stammer opprinnelig fra Hawaii, hvor fiskere blandet fersk, rå fisk med ris og sjøgress – en slags enkel, næringsrik lunsj. Etter hvert ble retten populær over hele verden, spesielt blant oss som elsker smakfull og sunn mat. Det fine med pokébowl er hvor fleksibel og fargerik den er – og nå har jeg laget min egen versjon med norske og sunnere ingredienser som jeg er stolt av å dele!


Næringsinnhold per hovedingrediens

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
Villaks (100g)B12, D, omega-313020
Mango (100g)A, C, E0.4131
Avokado (50g)K, E, B5, folat70.21
Edamame (50g)C, K, folat216
Fullkornsris (100g)B-vitaminer, jern, magnesium1.50.33.5

Smak og tekstur

Jeg elsker hvor mange forskjellige smaker og teksturer denne retten har. Den myke, milde villaksen smelter i munnen og balanseres nydelig av den søte og saftige mangoen. Edamame gir et lite “crunch” og gjør at det føles mer mettende. Avokadoen er kremet og rund, mens lime og ingefær i dressingen løfter hele smaken med litt syre og varme. Det er en ren smakseksplosjon – frisk, lett og utrolig tilfredsstillende. En perfekt balanse mellom søtt, salt, syrlig og umami!


Min erfaring og tips

Jeg lager denne retten ofte når jeg vil unne meg noe ekstra godt uten å føle at jeg “skeier ut”. Første gang jeg serverte den til venninner på en fredagskveld, ble det helt stille ved bordet – alltid et godt tegn! Jeg bruker alltid villaks av god kvalitet og lar risen bli helt kald før jeg monterer. Et tips er å ha ferdigkuttede grønnsaker og dressing klar i kjøleskapet – da går det kjempefort å sette sammen. Denne oppskriften minner meg om solrike dager og ferie – og det gir meg alltid godt humør!


Tilbehør som passer til

TilbehørHvorfor det passer
Grove knekkebrødSprøtt og godt ved siden av en kald rett
Dampet byggrynEt norsk, næringsrikt alternativ til ris
Frisk limebrus (sukkerfri)Forfriskende og balanserer den rike smaken
Grønne spirerGir ekstra crunch og ser lekkert ut
Wasabiert hummusEn liten klatt for dem som liker litt sting

 

Porsjoner: 2 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 430 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Grunnbase:
  • 2 dl kokt fullkornsris (avkjølt)
  • 1 ss riseddik
  • Topping:
  • 200 g fersk, rå villaks i terninger
  • 1/2 moden mango, i terninger
  • 1/2 agurk, i tynne skiver
  • 1 dl edamamebønner (frosne, lett kokte)
  • 1/2 avokado, i skiver
  • 1 vårløk, finhakket
  • 1 ss ristede sesamfrø
  • Dressing:
  • 2 ss tamari (glutenfri soyasaus med redusert salt)
  • 1 ts honning
  • 1 ts revet fersk ingefær
  • 1 ts sesamolje
  • Saften av 1/2 lime

STEG FOR STEG:

  • Forbered risen: Kok fullkornsris etter anvisning på pakken. Når ferdig, bland inn riseddik og la den avkjøles helt.

  • Kok edamamebønner: Kok dem i lettsaltet vann i 2–3 minutter, og avkjøl raskt i kaldt vann. Fjern bønnene fra belgene hvis de er i skallet.

  • Lag dressingen: Bland tamari, honning, ingefær, sesamolje og limesaft. Rør godt og sett til side.

  • Kutt grønnsaker og frukt: Skjær mango, agurk, avokado og vårløk. Ha alt klart i små boller.

  • Skjær laksen: Bruk en skarp kniv til å kutte rå laks i terninger. Sørg for at fisken er fersk og godkjent til rå bruk.

  • Montering: Legg risen som base i to store skåler. Fordel laks, mango, agurk, edamame, avokado og vårløk på toppen.

  • Topp og server: Drypp over dressingen rett før servering. Dryss over sesamfrø og eventuelt spirer.

  • Serveringstips: Kan også serveres med grovt knekkebrød eller byggryn i stedet for ris.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment