Friske smaker fra fjellene til bordet

Gjetersalaten, kjent som Çoban salatası, kommer opprinnelig fra de tyrkiske landsbyene og fjellene. Gjetere laget den med det de hadde for hånden – tomater, agurk, løk og litt olje. Med sin enkelhet og fantastiske smak vant den raskt plass på bordene i hele Tyrkia. Jeg oppdaget den på en kafé i Bodrum og ble helt bergtatt. Siden den gang har jeg laget min egen vri, med norske råvarer og litt lettere dressing – og gjett om den har blitt en gjenganger hjemme hos meg!


Næring og vitaminer

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
Tomat (100g)C, K, A, kalium0.22.60.9
Agurk (100g)K, C, magnesium0.11.30.3
Paprika (50g)C, B6, A0.12.00.5
Rødløk (30g)C, B6, folat0.11.20.3
Olivenolje (1 ss)E, K, sunne fettsyrer10.00.00.0
Persille (5g)C, K, jern0.10.10.1

Smak og tekstur

Hver munnfull av denne salaten er som en liten reise til varmere strøk. Jeg elsker hvordan den saftige tomaten møter den sprø agurken og den lille skarpheten fra rødløken. Olivenoljen binder det hele sammen, mens sitronsaften og eddiken gir et friskt løft. Når man topper med hakket persille og eventuelt litt mynte, blir det som en grønn og aromatisk eksplosjon i munnen. Det beste med salaten er at den både er lett, syrlig og full av kontrast – perfekt balansert rett og slett.


Min erfaring og minner

Jeg lager ofte denne salaten når vi griller i hagen eller har familie på besøk. Den er så rask å lage, og folk elsker den – også barna! Noen ganger kutter jeg alt litt ekstra fint og bruker den som fyll i pitabrød sammen med hummus og kikerter. Jeg husker spesielt en sommerkveld vi hadde picnic ved fjorden – jeg tok med denne salaten i en stor boks, og det var det første som ble spist opp. Jeg pleier å bruke norske tomater i sesong, og det gir en ekstra god og søt smak. Det er en salat som virkelig får frem smilet mitt!


Tilbehør jeg liker å bruke

TilbehørHvorfor jeg liker det
Grillet kyllingMild og proteinrik – passer godt til syren i salaten
Hummus og pitabrødPerfekt for en vegetarisk lunsjtallerken
Grillet halloumiSalt og myk – perfekt kontrast til de friske grønnsakene
Ovnsbakte poteterMetter godt og gir en varm balanse
FetaostDryss over for mer fylde og smak

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 85 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Grønnsaker:
  • 3 mellomstore tomater (ca. 300 g), grovhakket
  • 1 slangeagurk (ca. 250 g), delt i små biter
  • 1 liten rød paprika (ca. 100 g), hakket
  • 1/2 rødløk (ca. 40 g), finskivet
  • 1 bunt fersk bladpersille, hakket
  • 1 ss fersk mynte, finhakket (valgfritt)
  • Dressing:
  • 2 ss extra virgin olivenolje
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 ss eplecidereddik
  • 1/4 ts sort pepper
  • (valgfritt) 1/4 ts sumak for ekstra sitruspreg

STEG FOR STEG:

  1. Skyll alle grønnsakene godt under kaldt vann og tørk dem lett.

  2. Hakk tomatene i små terninger. Jeg fjerner ofte den harde kjernen.

  3. Del agurken i to på langs, skrap ut frøene med en teskje og hakk resten i små biter.

  4. Kutt paprika og løk i tynne strimler eller små terninger, alt etter hva du foretrekker.

  5. Ha alt i en stor salatbolle, og dryss over finhakket persille og eventuelt mynte.

  6. Rør sammen dressingen i et glass – olivenolje, sitronsaft, eddik og krydder.

  7. Hell dressingen over salaten og bland alt godt sammen. La den gjerne stå i kjøleskap i 10 minutter før servering – det gir ekstra smak.

  8. Server kald, gjerne med fullkornsbrød, grillet halloumi eller som del av et meze-bord.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment