Historien bak retten
Tarator er en kald yoghurt- og agurksuppe med røtter i Bulgaria og resten av Balkan. Jeg oppdaget den første gang på en sommerferie i Sofia for noen år siden, da varmen slo meg rett i ansiktet og jeg trengte noe avkjølende og lett. På en liten familierestaurant fikk jeg servert denne herligheten, og jeg ble helt forelsket i den milde, friske smaken. Siden den gang har Tarator blitt en sommerklassiker hjemme hos meg – og hver gang jeg lager den, bringer den med seg minner om varme kvelder, vennlige smil og latter rundt bordet.
Næringstabell for hovedingrediensene (per porsjon)
Ingrediens | Vitamininnhold | Fett | Sukker | Protein |
---|---|---|---|---|
Lett naturell yoghurt (125 g) | B12, Kalsium, D | 2,5 g | 4,5 g | 4,3 g |
Agurk (75 g) | K, C, Magnesium | 0,1 g | 1,7 g | 0,6 g |
Olivenolje (0,5 ss) | E, Omega-9 | 5,5 g | 0 g | 0 g |
Valnøtter (10 g) | E, B6, Magnesium | 6,5 g | 0,3 g | 1,5 g |
Hvitløk (1/4 fedd) | C, B6 | 0,1 g | 0,03 g | 0,2 g |
Dill (5 g) | A, C, Folat | 0,1 g | 0,2 g | 0,3 g |
Smak og tekstur
Tarator har en utrolig delikat smak – en blanding av syrlig yoghurt, sprø agurk og den karakteristiske, lette smaken av dill. Jeg synes det smaker som norsk sommer i skål! Det første du kjenner er en kjølende glatthet fra yoghurten, før agurken gir litt krønsj og hvitløken prikker litt bak i ganen. Valnøttene på toppen gir kontrast – både i tekstur og smak – med sin dype, nesten jordlige tone. Det er en balanse mellom friskt og kremet, mildt og intenst. En perfekt forrett eller lett sommerlunsj.
Mine tips og erfaringer
Jeg lager ofte denne suppa når vi har gjester i hagen, og det er varmt ute. Jeg synes den passer godt med grove rundstykker eller et lite stykke grillet fisk. Et tips jeg har lært gjennom årene, er å bruke iskaldt kullsyrevann i stedet for vanlig vann – det gir en lett, perlende følelse i munnen! Jeg husker en gang barna mine mente det smakte “som tzatziki på tur”, og det er jo ikke så langt unna. Det fine er at suppa også kan tilpasses – mer hvitløk for voksne, litt mynte for ny smak. Jeg elsker den.
Tabell: Forslag til norsk tilbehør
Tilbehør | Hvorfor det passer til |
---|---|
Grove rundstykker | Gir fiber og metthet |
Grillet ørret | Lett og smakfull kombinasjon |
Spekeskinke | Salt mot det friske |
Kokte nypoteter | Norsk sommerklassiker |
Rødbetsalat | Søt-syrlig kontrast |

INGREDIENSER:
- Basis
- 5 dl naturell yoghurt, lett (uten tilsatt sukker)
- 3 dl iskaldt vann eller kullsyrevann
- 2 mellomstore agurker (ca. 300 g), grovrevet
- 2 ss sitronsaft (ferskpresset)
- 1 fedd hvitløk, finrevet
- Urter og smakstilsetning
- 1 liten bunt fersk dill (ca. 15 g), finhakket
- 2 ss ekstra virgin olivenolje
- ½ ts havsalt
- ¼ ts nykvernet pepper
- Topping
- 3 ss valnøtter, grovhakket
- Ekstra dill og agurkskiver til pynt
STEG FOR STEG:
Skyll agurkene og riv dem grovt på rivjern. Press lett ut væsken med en skje eller kjøkkenpapir.
Ha yoghurt og kaldt vann i en stor bolle. Rør godt til blandingen er jevn og litt skummende.
Tilsett revet agurk, sitronsaft og finrevet hvitløk. Bland sammen til en jevn konsistens.
Rør inn hakket dill, olivenolje, salt og pepper. Juster smak med mer sitronsaft om ønskelig.
Sett bollen i kjøleskapet i minst 10 minutter for å samle smakene, eller server med isbiter for umiddelbar kjøling.
Ved servering: Topp hver porsjon med grovhakkede valnøtter, ekstra dill og noen fine agurkskiver for estetikk.
Kommentarer