Historien bak retten

Tarator er en kald yoghurt- og agurksuppe med røtter i Bulgaria og resten av Balkan. Jeg oppdaget den første gang på en sommerferie i Sofia for noen år siden, da varmen slo meg rett i ansiktet og jeg trengte noe avkjølende og lett. På en liten familierestaurant fikk jeg servert denne herligheten, og jeg ble helt forelsket i den milde, friske smaken. Siden den gang har Tarator blitt en sommerklassiker hjemme hos meg – og hver gang jeg lager den, bringer den med seg minner om varme kvelder, vennlige smil og latter rundt bordet.


Næringstabell for hovedingrediensene (per porsjon)

IngrediensVitamininnholdFettSukkerProtein
Lett naturell yoghurt (125 g)B12, Kalsium, D2,5 g4,5 g4,3 g
Agurk (75 g)K, C, Magnesium0,1 g1,7 g0,6 g
Olivenolje (0,5 ss)E, Omega-95,5 g0 g0 g
Valnøtter (10 g)E, B6, Magnesium6,5 g0,3 g1,5 g
Hvitløk (1/4 fedd)C, B60,1 g0,03 g0,2 g
Dill (5 g)A, C, Folat0,1 g0,2 g0,3 g

Smak og tekstur

Tarator har en utrolig delikat smak – en blanding av syrlig yoghurt, sprø agurk og den karakteristiske, lette smaken av dill. Jeg synes det smaker som norsk sommer i skål! Det første du kjenner er en kjølende glatthet fra yoghurten, før agurken gir litt krønsj og hvitløken prikker litt bak i ganen. Valnøttene på toppen gir kontrast – både i tekstur og smak – med sin dype, nesten jordlige tone. Det er en balanse mellom friskt og kremet, mildt og intenst. En perfekt forrett eller lett sommerlunsj.


Mine tips og erfaringer

Jeg lager ofte denne suppa når vi har gjester i hagen, og det er varmt ute. Jeg synes den passer godt med grove rundstykker eller et lite stykke grillet fisk. Et tips jeg har lært gjennom årene, er å bruke iskaldt kullsyrevann i stedet for vanlig vann – det gir en lett, perlende følelse i munnen! Jeg husker en gang barna mine mente det smakte “som tzatziki på tur”, og det er jo ikke så langt unna. Det fine er at suppa også kan tilpasses – mer hvitløk for voksne, litt mynte for ny smak. Jeg elsker den.


Tabell: Forslag til norsk tilbehør

TilbehørHvorfor det passer til
Grove rundstykkerGir fiber og metthet
Grillet ørretLett og smakfull kombinasjon
SpekeskinkeSalt mot det friske
Kokte nypoteterNorsk sommerklassiker
RødbetsalatSøt-syrlig kontrast

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 130 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Basis
  • 5 dl naturell yoghurt, lett (uten tilsatt sukker)
  • 3 dl iskaldt vann eller kullsyrevann
  • 2 mellomstore agurker (ca. 300 g), grovrevet
  • 2 ss sitronsaft (ferskpresset)
  • 1 fedd hvitløk, finrevet
  • Urter og smakstilsetning
  • 1 liten bunt fersk dill (ca. 15 g), finhakket
  • 2 ss ekstra virgin olivenolje
  • ½ ts havsalt
  • ¼ ts nykvernet pepper
  • Topping
  • 3 ss valnøtter, grovhakket
  • Ekstra dill og agurkskiver til pynt

STEG FOR STEG:

  • Skyll agurkene og riv dem grovt på rivjern. Press lett ut væsken med en skje eller kjøkkenpapir.

  • Ha yoghurt og kaldt vann i en stor bolle. Rør godt til blandingen er jevn og litt skummende.

  • Tilsett revet agurk, sitronsaft og finrevet hvitløk. Bland sammen til en jevn konsistens.

  • Rør inn hakket dill, olivenolje, salt og pepper. Juster smak med mer sitronsaft om ønskelig.

  • Sett bollen i kjøleskapet i minst 10 minutter for å samle smakene, eller server med isbiter for umiddelbar kjøling.

  • Ved servering: Topp hver porsjon med grovhakkede valnøtter, ekstra dill og noen fine agurkskiver for estetikk.

 

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment