Historien bak retten

İmam Bayıldı er en eldgammel tyrkisk klassiker, og navnet betyr at imamen besvimte – enten av lykke eller av oljens mengde! Den har sin opprinnelse fra det osmanske kjøkkenet og er i dag en populær rett i hele Midtøsten og Balkan. Jeg ble kjent med den gjennom en tyrkisk kollega, og ble så fascinert av smakene at jeg begynte å lage min egen, litt sunnere variant hjemme. Nå er den en av mine favoritter når jeg vil lage noe kjøttfritt, vakkert og smakfullt.


Næringsinnhold og vitaminer (uten tall)

IngrediensNæringsstoffer og vitaminer
AubergineFiber, kalium, vitamin B og antioksidanter
RødløkVitamin C, folat og naturlig sødme
TomatLycopen, vitamin A og C
OlivenoljeSunt fett, vitamin E og omega-fettsyrer
HvitløkMangan, B-vitaminer og naturlig antibakteriell
UrterVitamin K, C og masse frisk smak

Smak og tekstur

Jeg blir aldri lei av denne kombinasjonen. Den myke auberginen smelter nesten i munnen etter baking, og det fyldige fyllet av tomat og rødløk gir både sødme og dybde. Et hint av hvitløk og kanel gir varme, og olivenoljen binder alt sammen i en fløyelsmyk balanse. Når jeg serverer retten med en skje yoghurt og et dryss friske urter, får jeg den perfekte kontrasten mellom varm og kald, kremet og syrlig. Det er en rett som virkelig smaker som den har tatt tid – på en god måte.


Min erfaring og små kjøkkentips

Dette er en av mine go-to-retter når jeg vil servere grønnsaksmat som føles som noe ekstra. Jeg husker første gang jeg lagde den på hytta – det regnet ute, men inne duftet det av bakt aubergine, løk og urter. Det er en av de rettene som alltid gir ro i kroppen. Mitt beste tips? Bruk god olivenolje og la retten få hvile noen minutter før servering. Da setter smakene seg, og retten blir nesten enda bedre. Jeg lager gjerne en stor form – den smaker helt fantastisk dagen etter også.


Hva jeg liker å servere ved siden av

TilbehørHvorfor jeg liker det
Naturell yoghurtAvkjølende og kremet kontrast
Grovt surdeigsbrødPerfekt til å suge opp tomatsausen
Bakte rotgrønnsakerVarme og sødmefulle tillegg
Grillet paprikaGir farge og ekstra grønnsaksglede
Sitronbiter og friske urterLøfter smaken og ser nydelig ut

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 230 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Aubergine og fyll
  • 2 store auberginer (ca. 600 g), delt i to på langs
  • 1 ss olivenolje til pensling
  • 2 rødløk (ca. 150 g), i tynne skiver
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 3 tomater (ca. 250 g), grovhakket
  • 1 ss tomatpuré
  • 1 ts sitronsaft
  • ½ ts kanel
  • 1 ts tørket timian
  • 1 dl hakket frisk persille
  • Salt og pepper etter smak
  • Topping og ekstra
  • 2 ss ekstra virgin olivenolje til baking
  • 1 ts sitronsaft til servering
  • Yoghurt med revet sitronskall (valgfritt)
  • Hakket persille eller dill som pynt

STEG FOR STEG:

  1. Forvarm ovnen til 200 °C. Del auberginene i to på langs, og skjær noen snitt i fruktkjøttet. Pensle med olivenolje og legg dem med snittsiden opp i en ildfast form. Stek i ovnen i 20 minutter.

  2. Imens: Surr løk og hvitløk i litt olivenolje på middels varme til de er myke og blanke, ca. 5–7 minutter. Tilsett tomater og tomatpuré, og la det småkoke i 8–10 minutter til det tykner. Smak til med kanel, timian, sitronsaft, salt og pepper.

  3. Ta auberginene ut av ovnen og press fruktkjøttet litt ned med en skje for å lage plass til fyllet. Fordel tomatblandingen i auberginene.

  4. Hell resten av olivenoljen over og sett tilbake i ovnen. Bak videre i ca. 25 minutter til auberginene er møre og fyllet har satt seg.

  5. La retten hvile noen minutter før servering. Topp med urter og et par dråper sitronsaft. Server gjerne lun eller romtemperert.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment