Historien bak retten
İmam Bayıldı er en eldgammel tyrkisk klassiker, og navnet betyr at imamen besvimte – enten av lykke eller av oljens mengde! Den har sin opprinnelse fra det osmanske kjøkkenet og er i dag en populær rett i hele Midtøsten og Balkan. Jeg ble kjent med den gjennom en tyrkisk kollega, og ble så fascinert av smakene at jeg begynte å lage min egen, litt sunnere variant hjemme. Nå er den en av mine favoritter når jeg vil lage noe kjøttfritt, vakkert og smakfullt.
Næringsinnhold og vitaminer (uten tall)
Ingrediens | Næringsstoffer og vitaminer |
---|---|
Aubergine | Fiber, kalium, vitamin B og antioksidanter |
Rødløk | Vitamin C, folat og naturlig sødme |
Tomat | Lycopen, vitamin A og C |
Olivenolje | Sunt fett, vitamin E og omega-fettsyrer |
Hvitløk | Mangan, B-vitaminer og naturlig antibakteriell |
Urter | Vitamin K, C og masse frisk smak |
Smak og tekstur
Jeg blir aldri lei av denne kombinasjonen. Den myke auberginen smelter nesten i munnen etter baking, og det fyldige fyllet av tomat og rødløk gir både sødme og dybde. Et hint av hvitløk og kanel gir varme, og olivenoljen binder alt sammen i en fløyelsmyk balanse. Når jeg serverer retten med en skje yoghurt og et dryss friske urter, får jeg den perfekte kontrasten mellom varm og kald, kremet og syrlig. Det er en rett som virkelig smaker som den har tatt tid – på en god måte.
Min erfaring og små kjøkkentips
Dette er en av mine go-to-retter når jeg vil servere grønnsaksmat som føles som noe ekstra. Jeg husker første gang jeg lagde den på hytta – det regnet ute, men inne duftet det av bakt aubergine, løk og urter. Det er en av de rettene som alltid gir ro i kroppen. Mitt beste tips? Bruk god olivenolje og la retten få hvile noen minutter før servering. Da setter smakene seg, og retten blir nesten enda bedre. Jeg lager gjerne en stor form – den smaker helt fantastisk dagen etter også.
Hva jeg liker å servere ved siden av
Tilbehør | Hvorfor jeg liker det |
---|---|
Naturell yoghurt | Avkjølende og kremet kontrast |
Grovt surdeigsbrød | Perfekt til å suge opp tomatsausen |
Bakte rotgrønnsaker | Varme og sødmefulle tillegg |
Grillet paprika | Gir farge og ekstra grønnsaksglede |
Sitronbiter og friske urter | Løfter smaken og ser nydelig ut |

INGREDIENSER:
- Aubergine og fyll
- 2 store auberginer (ca. 600 g), delt i to på langs
- 1 ss olivenolje til pensling
- 2 rødløk (ca. 150 g), i tynne skiver
- 2 fedd hvitløk, finhakket
- 3 tomater (ca. 250 g), grovhakket
- 1 ss tomatpuré
- 1 ts sitronsaft
- ½ ts kanel
- 1 ts tørket timian
- 1 dl hakket frisk persille
- Salt og pepper etter smak
- Topping og ekstra
- 2 ss ekstra virgin olivenolje til baking
- 1 ts sitronsaft til servering
- Yoghurt med revet sitronskall (valgfritt)
- Hakket persille eller dill som pynt
STEG FOR STEG:
Forvarm ovnen til 200 °C. Del auberginene i to på langs, og skjær noen snitt i fruktkjøttet. Pensle med olivenolje og legg dem med snittsiden opp i en ildfast form. Stek i ovnen i 20 minutter.
Imens: Surr løk og hvitløk i litt olivenolje på middels varme til de er myke og blanke, ca. 5–7 minutter. Tilsett tomater og tomatpuré, og la det småkoke i 8–10 minutter til det tykner. Smak til med kanel, timian, sitronsaft, salt og pepper.
Ta auberginene ut av ovnen og press fruktkjøttet litt ned med en skje for å lage plass til fyllet. Fordel tomatblandingen i auberginene.
Hell resten av olivenoljen over og sett tilbake i ovnen. Bak videre i ca. 25 minutter til auberginene er møre og fyllet har satt seg.
La retten hvile noen minutter før servering. Topp med urter og et par dråper sitronsaft. Server gjerne lun eller romtemperert.
Kommentarer