En liten smak av Middelhavet

Jeg husker første gang jeg smakte fylte vinblader. Det var på en reise til Istanbul for mange år siden. Vi satt på en liten uterestaurant ved Bosporos, og jeg ble straks betatt av disse små rullene som var både syrlige og krydret. Yaprak sarma har vært en del av tyrkisk, gresk og balkansk matkultur i århundrer – og jeg skjønner hvorfor den har blitt så populær. Det er rett og slett en rett som krever litt tålmodighet, men gir så mye smak og glede tilbake. Hjemme hos meg har den fått fast plass på sommerens buffetbord.


Næringsinnhold i fylte vinblader (per 100 g)

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
VinbladerA, C, K, kalsium0.30.21.2
FullkornsrisB1, magnesium, fiber1.50.12.5
TomatpuréA, C, lykopen0.21.81.0
OlivenoljeE, antioksidanter9.00.00.0
SitronC, antioksidanter0.10.50.2
Urter (dill, persille)K, C, folat0.20.10.5

Smak og tekstur

Jeg elsker hvordan hver liten sarma byr på en spennende kontrast. Vinbladene gir en lett syrlighet og seighet, mens fyllet er mykt og aromatisk med noter av kanel, mynte og sitron. Når jeg tygger gjennom lagene, kommer det først en behagelig friskhet fra urtene, før risens varme og tomatpuréens fylde tar over. Jeg serverer dem romtemperert – da kjenner man virkelig hvor runde og balanserte smakene er. Litt olivenolje og en klatt yoghurt gjør det hele komplett.


Mine erfaringer og minner

Hver gang jeg lager yaprak sarma, setter jeg på litt rolig musikk, rydder kjøkkenbenken og koser meg med rullingen. Det tar tid – men det er nesten meditativt. Jeg bruker ofte vinblader fra glass, men skyller dem godt før bruk. Jeg har også prøvd med blader fra hagen til svigermor, og det ble faktisk enda bedre! Barna mine synes de ser morsomme ut, og det er blitt en slags sommertradisjon her hjemme. Mitt beste tips? Ikke vær redd for å bruke godt med sitron – det løfter smaken enormt.


Tilbehør jeg ofte serverer

TilbehørHvorfor jeg velger det
Naturell yoghurtKjøler ned og balanserer syrligheten
Grovt pitabrødTil å dyppe og gi mer tyggemotstand
AgurksalatFrisk, sprø og passer perfekt til den myke sarmen
Oliven og fetaFor en ekte mezefølelse
SitronbåterGir ekstra friskhet ved bordet

 

Porsjoner: 6 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 210 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Fylte vinblader:
  • 200 g vinblader (skylt og avsaltet)
  • 2 dl fullkornsris (bløtlagt i 30 min)
  • 1 liten gul løk, finhakket
  • 2 ss extra virgin olivenolje
  • 1/2 ts kanel
  • 1 ss tomatpuré
  • 1 ts tørket mynte
  • 1/2 ts paprikapulver
  • 1/2 sitron, saften
  • 2 ss frisk dill, finhakket
  • 3 ss bladpersille, finhakket
  • Salt og pepper etter smak
  • Til damping:
  • 2 ss olivenolje
  • 1/2 sitron i skiver
  • 3 dl vann

STEG FOR STEG:

  1. Skyll vinbladene godt i kaldt vann for å fjerne overskuddssalt. Legg dem til side i en sil.

  2. Varm olivenolje i panne, fres løk til den blir blank. Tilsett tomatpuré, ris og krydder. Rør i 2–3 minutter.

  3. Hell over 2 dl vann, la det småkoke i 8–10 minutter til væsken er absorbert. Avkjøl blandingen litt og rør inn sitronjuice, dill og persille.

  4. Legg et vinblad med glanssiden ned, legg en teskje fyll midt på. Brett sidene inn og rull stramt som en liten sigar.

  5. Legg rullene tett i en gryte, dekk bunnen med et par ekstra vinblader. Legg sitronskiver på toppen.

  6. Tilsett vann og olivenolje, legg en tallerken over for å holde rullene på plass. La småkoke under lokk i 40–45 minutter.

  7. Avkjøl i gryten, server romtemperert med naturell yoghurt og sitronbåter.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment