Kald ajoblanco med druesøtme – kremet mandelsuppe med frisk frukt

Det var under en ferie i Andalucía at jeg først smakte ajoblanco. Denne nydelige, kalde suppen har røtter langt tilbake i spansk bondekost, laget for å kjøle ned kropp og sjel under hete sommerdager. Den var opprinnelig en enkel blanding av brød, mandler, hvitløk og vann – skapt i en tid der lite mat måtte rekke langt. I dag er den løftet frem som en delikatesse, og det skjønner jeg godt. Når søte druer, en god olivenolje og kald, kremet mandelbase møtes, smelter alt sammen i en fløyelsmyk munnfølelse. Her får du min litt sunnere vri – like god, bare litt lettere!


Næringsstoffer og vitaminer (per porsjon)

IngrediensVitaminerFett (g)Sukker (g)Proteiner (g)
MandlerE, B21416
Grønne druerC, K0.2150.6
HvitløkC, B60.110.5
FullkornsbrødB1, B3, E1.22.43
OlivenoljeE, K1000

Smak og tekstur

Ajoblanco smaker kremet, nøtteaktig og lett hvitløkspreg, men uten å være for intens. Jeg elsker hvordan den silkemyke teksturen fra mandlene og brødet smelter på tungen. Når man topper suppen med søte, sprø druer og et dryss av flaksalt eller urter, får man en deilig kontrast av friskhet og dybde. Litt olivenolje på toppen gir et glatt, gyllent lag som binder det hele sammen. Suppen serveres iskald, og gir en forfriskende følelse – nesten som en drikkbar salat.


Mine minner og erfaringer

Jeg lager ajoblanco ofte om sommeren – særlig når vi har venner på besøk. Den er perfekt som forrett i solveggen med kaldt mineralvann og godt brød til. Jeg husker første gang jeg prøvde å lage den hjemme – jeg ble så overrasket over hvor enkel og elegant den var! Nå bytter jeg ut loff med grovt brød, bruker mindre olje, og topper med druer istedenfor melon. Et godt tips: la suppen stå kaldt i minst en time før servering – smaken setter seg bedre. Det gir meg følelsen av å være tilbake i Spania, bare med norsk vri!


Tilbehør og serveringsforslag

TilbehørHvorfor det passer godt
Grillet fullkornsbrødGir tyggemotstand og mild ristet smak
Skiver av agurkFor ekstra friskhet og tekstur
Håndplukkede urter (f.eks. mynte)Gir et friskt løft til hver skje
SitronbåterKan presses over for ekstra syrlighet
Iskaldt eplemostEt alkoholfritt alternativ som balanserer hvitløk

 

Porsjoner: 4 Forberedelsestid: Koketid:
Næringsfakta 210 Kalorier 20 grams Fett
Vurdering 5.0/5
( 1 Stemte )

INGREDIENSER:

  • Grunnbase
  • 150 g skåldede mandler
  • 2 skiver daggammelt fullkornsbrød (uten skorpe)
  • 1 fedd hvitløk
  • 3 dl iskaldt vann
  • 1 dl gresk yoghurt (naturell, mager)
  • 1 ss eplejuice (usøtet)
  • 1 ss sitronsaft
  • 2 ss extra virgin olivenolje
  • ½ ts havsalt
  • Litt nykvernet pepper
  • Topping
  • 10–12 grønne og røde druer, delt i to
  • 1 ss ristede mandelflak
  • Litt olivenolje til topping
  • Frisk mynte eller persille (valgfritt)

STEG FOR STEG:

  • Start med å bløtlegge brødet i vann i noen minutter. Klem ut overflødig væske og legg det i blenderen.

  • Tilsett skåldede mandler, hvitløk, yoghurt, sitronsaft og eplejuice.

  • Kjør blandingen jevn med stavmikser eller kraftig blender. Tilsett kaldt vann litt etter litt til suppen får en silkemyk konsistens.

  • Smak til med salt og pepper, og hell i olivenoljen i en tynn stråle mens du blender videre.

  • Dekk suppen og sett den kaldt i minst 30 minutter, gjerne lengre for best smak.

  • Når suppen er helt kald, rør forsiktig og hell i serveringsskåler.

  • Topp med halve druer, ristede mandelflak, litt olivenolje og friske urter.

  • Server straks, gjerne med knasende knekkebrød eller kjølte grønnsaksspyd.

Kommentarer

emoji Ola Hansen 12 mars 2023
Utrolig inspirerende oppskrift! Smakene var perfekt balansert, og det føltes sunt og friskt. Hadde vært fint med noen bilder som viser hvert steg, så oppskriften blir lettere å følge.
emoji Kari Johansen 27 september 2024
Perfekt oppskrift til helgekosen! Jeg likte hvordan den ikke var for søt, men fortsatt veldig smakfull. Kanskje kan du legge til noen tips om oppbevaring – hvor lenge holder retten seg i kjøleskapet?
emoji Hans Larsen 15 august 2022
En favoritt hos oss! Konsistensen var akkurat som den skulle være, og smakene var delikate. Det ville vært gøy med noen forslag til variasjoner, kanskje med forskjellige smaker.
emoji Ingrid Nilsen 6 november 2023
Veldig fornøyd med resultatet, en sunn og enkel oppskrift som imponerte alle! Kanskje kunne det være nyttig å inkludere estimert tid per steg, så man vet hvor lang tid hele prosessen tar.
emoji Lars Berg 10 januar 2022
En stor suksess blant gjestene! Retten var enkel å lage, men smakte veldig profesjonelt. Kunne vært enda bedre med en video som viser teknikken for å få perfekt resultat.
emoji Signe Pedersen 20 juni 2024
En frisk og herlig matopplevelse! Smakene var fantastiske, og oppskriften var enkel å følge. Jeg savner kanskje noen tips for å gjøre den sukkerfri, hvis det er mulig.

Write A Comment